Du kan ha fastnat på bild när hela stan plåtades

Holländaren John Meessen har under den senaste månaden åkt runt i sin periskop­bil och fotograferat hela Östermalm för Eniros räkning.
Holländaren John Meessen har under den senaste månaden åkt runt i sin periskop­bil och fotograferat hela Östermalm för Eniros räkning.
Många har säkert sett den polkagrisfärgade ­bilen med ett periskop på taket och undrat vad som rullade förbi.

Under en månad har den fotat hela Östermalm – kanske har just du hamnat på bild.

Söktjänster har de senaste åren blivit en vardag i de flesta stockholmarnas liv. Inte minst den så kallade gatuvyn som Google, ­Hitta och Eniro alla har på sina sajter.

– Vi har precis fotat om hela Stockholm. Dels för att det byggs om så mycket i huvudstan, men också för att stockholmarna ­använder kartorna med fotade bilder mer, säger Eva Ernfors på Eniro.

I en knapp månad har fyra bilar ­ kört på Östermalms gator och ­tagit foton med en 360-graderskamera var femte meter. I hela Stockholm har man under augusti fotat sammanlagt 5 000 kilometer gata.

Den specialbyggda bilen ägs av ett holländskt företag och körs av holländska förare. John Meessen kör bilen över hela Europa och tycker att svenskarna är ovanligt väluppfostrade.

– I andra länder håller folk på och larvar sig framför kameran och stoppar bilen, men i Sverige är folk mycket försiktigare, säger han.

Men det fastnar ändå en hel dela annorlunda händelser på bild när sökföretagen är ute och kör med sina kamerafarkoster.

När Eniro lanserade sin tjänst för fyra år sedan fastnade till exempel en medvetslös kvinna på en av Stockholms trottoarer. Och i Timrå syntes en kvinna langa sprit utanför Systembolaget till en minder­årig tjej.

– Den här gången har jag inte sett något sådant, men en gång i Holland hamnade jag bakom en rånare på motorcykel som precis slagit till mot en juvelerare. Då ringde polisen och ville ha våra bilder, men jag vet faktiskt inte om man hittade de skyldiga, berättar John Meessen.

Men rånare är inte de enda som vill slippa fångas på bild. Det händer att Eniro får samtal från personer som ber att få sig själva eller sina bilar borttagna från gatu­kartorna. Och då maskas ansikte eller registreringsskyltar direkt.

– Men det är väldigt sällan, ofta tror jag att folk tycker det är kul att vara med på bild. Men om man inte vill vara med tar vi bort den personen direkt och det behövs ingen speciell motivering till varför man inte vill vara med, säger Eva Ernfors.

– Men för att vi helt ska fota om en adress så måste det ha fastnat något väldigt oanständigt på bilden. Och hittills har det faktiskt inte hänt.