ANNONS

Dubbel bakläxa för nej till socialbidrag

En kvinna från Skarpnäck och en man från Bagarmossen vann nyligen tvister om bidrag i förvaltningsrätten.
ANNONS

En man från Bagarmossen fick avslag på sin ansökan om social­bidrag, ett så kallat nödbidrag, i mars förra året. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning tyckte inte att han helt och hållet redovisat sin ekonomiska situation eller att han gjort allt han kunnat för att förbättra den och nekade mannen stöd.

Mannen överklagade beslutet och nu ger kammarrätten honom rätt.

– Jag känner mig motarbetad av staden. Under tiden jag väntade på att mitt ärende skulle behandlas tvingades jag leta efter mat i containrar, säger mannen.

En kvinna i 40-årsåldern från Skarpnäck hade också sökt socialbidrag, nödpengar för mat och busskort, men nekades för att hon ägde två bilar. Skrotbilar som varken gick att sälja eller köra, menade kvinnan.

Förvaltningsrätten menar att kommunen måste hjälpa sina medborgare trots att de kan ha saker att sälja. Den har nu slagit fast att stadsdelen måste betala ut pengar till kvinnan.

Totalt kom det in nästan 7 500 överklaganden från länet till förvaltningsrätten i Stockholm förra året. 925 ärenden ändrades då. Det var ungefär 100 fler ändrade domar jämfört med året innan.

Lokaltidningen Mitt i har sökt enhetschefen för ekonomiskt bistånd i Skarpnäck stadsdelsförvaltning för en kommentar.

Jag tvingades leta efter mat i containrar.

ANNONS
ANNONS