ANNONS

Dubbel vinst på filmfestivalen

Lidingöstudenten Yoshi Schalin, 19, tog hem första pris i två kategorier vid filmfestivalen Stockmotion för sin dokumentäre om sin bror Otis, 11.
Lidingöstudenten Yoshi Schalin, 19, tog hem första pris i två kategorier vid filmfestivalen Stockmotion för sin dokumentäre om sin bror Otis, 11.
"Otis är så rolig och en intressant person, han har alltid någonting kreativt på gång" säger Yoshi Schalin om sin lillebror.
"Otis är så rolig och en intressant person, han har alltid någonting kreativt på gång" säger Yoshi Schalin om sin lillebror.
Den tidigare Lidingöstudenten Yoshi Schalin vann nyligen priset för bästa film på filmfestivalen Stockmotion med sin film Otis, som handlar om hans bror. Yoshis filmskapande skvallrar om en filmare som vill ta tillbaka hantverket.
ANNONS

I Yoshis rum hemma i lägenheten står datorn på med klipprogrammet uppe. Han är mitt uppe i att klippa ihop en ny kortfilm om att inte få ta studenten – någonting han själv dock gjorde för bara några månader sedan.

I tre år gick han på Stillerska filmgymnasiet i Agaområdet och studerade filmskapande, ett intresse som väcktes i och med att familjen ser så mycket på film.

Under studierna filmade han en hel del, men det är regi och manusförfattande han tycker bäst om. Och det tog honom nyligen hela vägen till två förstapriser i filmfestivalen Stockmotions mellanviktsklass, där deltagarna är i åldern 16–19 år. Han fick första pris i de båda kategorierna ”Bästa film” och ”Bästa foto”.

– Jag har nog fortfarande inte förstått att jag vann. Men det roligaste var egentligen inte att vinna, utan att se den på bio, för då visades den ju för flera åskådare, säger Yoshi.

Dokumentären han vann med heter Otis, döpt efter Yoshis lillebror, som är stjärnan i dokumentären.

– Jag följde honom med kameran i över ett år. Han gör animeringar och stopmotion-filmer och har alltid små projekt för sig så i filmen följer man hans intressanta värld, säger Yoshi.

När Yoshi gör filmer sätter han inga bestämda mallar om till exempel genre från början utan han försöker låta filmerna växa fram. Bredvid datorn står en gammal blå klassisk skrivmaskin som skvallrar om att han tycker om eftertänksamheten.

– Jag skriver manus för hand, sedan skriver jag rent det på skrivmaskinen. Egentligen har jag nog snott det från någon filmskapare jag tycker om. Det låter ju klyschigt men det känns av någon anledning mer äkta, man går tillbaka till hantverket på något sätt.

Dokumentärfilmen spelades till viss del in med en gammal kamera med rullfilm, för känslans skull.

ANNONS

Nu pluggar Yoshi filmvetenskap vid Stockholms universitet, för att lära sig ännu mer om film. På fritiden gör han filmer, men han skulle tycka att det vore roligt att lära sig mer om att skriva manus, kanske på Stockholms dramatiska högskola.

– Men det viktiga är att jag får skapa, för att sitta i en skolbänk är jag egentligen lite trött på, säger han

Fakta

Yoshi Schalin

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma, pappa och två yngre syskon.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen.

Aktuell: Vann pris för ”Bästa film” på Stockmotion filmfestival i början av oktober med dokumentären ”Otis: animatören, buktalaren och kreatören”.

Om att plugga på Lidingö: ”Det var skönt att komma bort från stan lite och jag gillade att det inte var så många elever, det blir lugnare.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.