Dubbelmördare dömd till vård

Den 34-årige mannen mördade två personer i Högdalen 2007 och höll sig undan polisen i över fyra år. Nu har han dömts till rättspsykiatrisk vård.

Den 34-årige mannen knuffade först en bekant, som en gång nekat honom inträde till moskén vid Medborgarplatsen, mot ett framrusande tåg på Högdalens t-banestation. Han fortsatte sedan hem till lägenheten som han delade med ytterligare fem män och knivhögg en av dem till döds.

Därefter gick 34-åringen under jorden och det var först efter att Söderortspolisen i höstas började jobba med olösta mord som han i januari kunde gripas på en flyktingförläggning i Skellefteå.

I förhör erkände 34-åringen de båda gärningarna och han åtalades vid Södertörns tingsrätt för två mord.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts har mannen begått morden under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han döms därför till vård med särskild utskrivningsprövning. Därefter ska mannen utvisas till sitt hemland.

Hans Strindlund, som är ansvarig för Söderortspolisens cold case-grupp, är nöjd med att man nu nått fram till en fällande dom. Däremot är han kritisk till att påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

– Som jag ser det har han varit rationell i både sitt planerande och genomförande av morden och även i sin förmåga att hålla sig undan upptäckt under fyra år. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att han inte döms till fängelse.

Enligt Hans Strindlund finns risken att mannen relativt snabbt friskförklaras.

– Jag tycker inte man ska kunna komma så lindrigt undan när man berövat två unga människor livet. Det hade varit mer klädsamt om han efter friskförklaring fick avtjäna ett fängelsestraff.