ANNONS

Dubbelmördare kan ha åkt fast

Här knuffades en man ner framför ett framrusande tunnelbanetåg den 2 november 2007.
Här knuffades en man ner framför ett framrusande tunnelbanetåg den 2 november 2007.
En 34-årig man häktades den 13 januari misstänkt för att ha knivskurit en man till döds i en lägenhet i Högdalen 2007.

Nu kommer polisen att genomföra en vittneskonfrontation för att få mannen häktad även för ett mord i t-banan samma dag.
ANNONS

Den 2 november 2007 gick tre män in genom spärrarna vid tunnelbanan i Högdalen. På perrongen började två av männen bråka och den nu döda mannen blev slängd framför tåget.

– Vi kommer att intensifiera spaningen efter den tredje personen som var med på perrongen. Personen som vi nu efterlyser var inte med i bråket och deltog inte på något sätt i mordet. Han är inte misstänkt, men sitter på information, säger Hans Strindlund, kriminalkommissarie i söderort.

Strindlund tror att han vet vem det är, men att mannen valt att inte kliva fram och berätta, vilket man hoppas att han ska göra nu.

– Jag hoppas att han ska känna ett ansvar, säger Hans Strindlund.

Polisen kommer att genomföra en så kallad lineup mellan ett vittne och den häktade mannen inom de 14 dagar han sitter häktad. Förhoppningen är att vittnet ska känna igen mannen från tunnelbanan.

Är det möjligt att komma ihåg en människa efter fyra år?

– Det är vår förhoppning. Jag tror att man kommer ihåg när man ser någon bli knuffad framför ett tåg. Mannen flög tio meter och dog ganska omedelbart. Att se en död person är något man kommer ihåg och då också den som har puttat personen.

Den 34-åriga mannen, som greps i Skellefteå för två veckor sedan, blev vid häktningsförhandlingarna på sannolika skäl häktad för ett av de så kallade cold casemord som i fyra år gäckat polisen – mordet på en 29-årig man som hittades knivskuren till döds i en lägenhet i Högdalen.

För mordet vid tunnelbanan räckte dock inte bevisningen.

ANNONS

– Men han är fortfarande misstänkt, säger Hans Strindlund.

Mordet i lägenheten inträffade nämligen samma dag, bara några timmar efter tunnelbanemordet, cirka 400 meter från tunnelbanestationen.

Den häktade mannen har blivit tilldelad advokat Per Branting.

– Min klient nekar till det här. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för ett av morden, men nekar till båda anklagelserna, säger Per Branting.

För lägenhetsmordet har det dock kommit fram nya besvärande omständigheter som inte fanns 2007 och därför är han, enligt Hans Strindlund, häktad på sannolika skäl.

– Jag trodde faktiskt att han hade lämnat landet, men vi hittade honom på en flyktingförläggning i Skellefteå. Jag bestämde att han skulle gripas snabbt eftersom jag var rädd att han skulle försvinna ut ur landet.

Mellan den döde och den häktade finns det mycket starka kopplingar och de kände varandra väl.

Vad är motiven för morden?

– För lägenhetsmordet kan jag inte säga något, men för tunnelbanemordet tror jag inte att motiv och händelse har ett långt samband. Jag tror att ordväxlingen och dispyten resulterade i en knuff.

Cold case-gruppen i Söderort bildades våren 2011 efter att riksdagen hävt preskriptionstiden för mord.

Fakta

Fler mord kan närma sig en lösning

Fall som krimminalkommissarie Hans Strindlund tror kommer att klaras upp inom en snar framtid:

77-årige Nils Bergman var på väg hem från en konsert i Skärholmen den 14 november 2002 när han blev dödad av en eller flera okända gärningsmän.

Mohammed Khaldi var 23 år när han anmäldes försvunnen av sin pappa i oktober 2002. Då hade han varit försvunnen sedan maj samma år. 2004 hittades Mohammed Khaldi nedgrävd i Lännaskogen, Huddinge.

Spiro Zeton, 32 år, blev misshandlad till döds i sin lägenhet i Hökarängen den 23 november 1995. I lägenheten fanns hans 8-åriga son.

Källa: Cold Case-gruppen