Dubbelmördaren från Väsby döms för mordförsöket i Vallentuna

Attunda tingsrätt.
Attunda tingsrätt dömer
Den man från Upplands Väsby som iförd vita kläder i december gick in på ett bilföretag i Vallentuna och knivhögg en av de anställda har nu fått sin dom.
Attunda tingsrätt dömer honom för försök till mord och måste betala 200 000 i skadestånd till offret, som fick livshotande skador.
Själv nekar han.

Det var strax före jul som den 40-årige mannen, helt klädd i vitt, tog sig in på en bilfirma i ett industriområde i Vallentuna. Han sökte upp en av de anställda och tryckte först av en revolver mot honom. Men vapnet klickade och 40-åringen knivhögg då mannen i armhålan. När denne försökte skydda sig med benet blev han huggen i låret. Det första hugget ledde till kraftig blödning. Enligt rättsläkaren var risken stor att han hade avlidit av skadorna om han inte fått vård.

Det tog 12 timmar innan 40-åringen greps. Polisen hittade inga tekniska bevis som kan knyta honom till mordförsöket och han var också delvis maskerad. Därför ifrågasatte hans advokat att det var han som var skyldig. Det spekulerades också i att den som knivhöggs skulle ha iscensatt brottet för att kunna få personskydd och ny bostadsort och lämna ett kriminellt liv.

Domstolen har dock kommit fram till att han var trovärdig när han pekade ut 40-åringen eftersom de känner varandra sedan tidigare. Även om han var maskerad så gick det att känna igen rösten när han gick fram och frågade om han ”golat”. Och Attunda tingsrätt tyckte inte teorin om att han själv skulle ha planerat knivattacken och sedan pekat ut 40-åringen var sannolik.

Själv nekar alltså 40-åringen till brottet. Han går med på att han befann sig Vallentuna när det begicks men säger han umgicks med vänner på en annan plats. Det räcker dock inte för att övertyga tingsrätten eftersom vännerna lämnade honom tillräckligt länge för att han skulle kunna ta sig till bilfirman och tillbaka.

Sammanblandning

– Den viktigaste bevisningen är målsägandens utpekande. Redan när målsäganden väntade på ambulans sa han till arbetskamrater att det var den person som nu döms som gjorde det. Även om gärningsmannen var delvis maskerad anser vi att utpekandet är tillförlitligt, säger rättens ordförande chefsrådmannen Lennart Christianson.

Mannen från Väsby var när mordförsöket gjordes frikänd för ett uppmärksammat dubbelmord 2017. Domen var överklagad och i hovrätten skulle ett vittne höras med samma förnamn som den anställde på bilfirman i Vallentuna. Denne tror själv att 40-åringen blandat ihop honom med vittnet, en förklaring som tingsrätten betraktar som rimlig. Den 7 mars i år dömdes 40-åringen till livstids fängelse för dubbelmordet, en dom som överklagats.

Eftersom han redan är dömd till livstids fängelse blir det ingen skärpning i det avseendet. Mannen ska däremot betala skadestånd till målsäganden med drygt 200 000 kr, varav 125 000 kr avser kränkning.

Domen måste överklagas senast den 15 maj.