Dubbelmordet: Saknas bevis mot misstänkta

Två bröder sköts till döds i Rinkeby förra året.
Två bröder sköts till döds i Rinkeby förra året.
Två bröder mördades på kafé Mynta i Rinkeby i slutet av förra året. Fyra misstänkta har avförts från utredningen i brist på bevis.

I december förra året sköts två bröder till döds inne på kafé Mynta på Rinkebystråket. Utredningen mot de fyra män som varit misstänkta har nu lagts ner av åklagare.

– Det är på grund av bevisproblem. Det går inte att styrka vem som begått brottet, säger Maria Hävermark, kammaråklagare i Västerorts åklagarkammare.

Vad som hände inne i kaféet är oklart

I slutet av januari greps fyra personer, misstänkta för inblandning i dubbelmordet. Männen är mellan 20 och 21 år. Tre av dem anhölls, men släpptes efter några dagar. Nu har alla fyra personerna avförts från utredningen.

– Ett stort antal vittnen har hörts om händelsen och det finns flera iakttagelser om vad som hänt utanför kafé Mynta i samband med mordet, men inte vad som hänt inne i kaféet, säger Maria Hävermark.

”Det känns frustrerande om det är så att vittnen inte vågar berätta och det är ett stort problem”

– Det finns möjligen vittnen som har sett vad som hänt, men antingen har vi inte fått tag på dem eller så har de inte velat berätta vad de sett. Det känns frustrerande om det är så att vittnen inte vågar berätta och det är ett stort problem.

Samtidigt berättar hon att hon har förståelse för att personer inte vågar vittna när det gäller grova våldsbrott.

Nya vittnesuppgifter kan hjälpa

Förundersökningar gällande mord läggs aldrig ner. Det som kommer att hända nu är att ärendet skickas tillbaka till polisens förundersökningsledare och så småningom hamnar det i polisens Kalla fall-grupp, där fall som inte klarats upp hamnar.

– Utredningar om mord läggs aldrig ner. Det innebär att man kan komma vidare i fallet om nya vittnesuppgifter kommer in, säger Maria Hävermark.