ANNONS

Dubbelt så mycket klotter i Skarpnäck

klotter
Hittills i år har 320 anmälningar om klotter kommit in – jämfört med 289 under hela 2015.
Mer klotter i Skarpnäck – till sommaren tror stadsdelen att det kommer att öka ännu mer.
Mer klotter i Skarpnäck – till sommaren tror stadsdelen att det kommer att öka ännu mer.
parkbänk
Nästan alla nya parkbänkar i stadsdelen har klottrats ned.
Allt fler i Skarpnäcks stadsdelsområde besväras av klotter där de bor. Sedan 2015 har antalet anmälningar om klotter mer än fördubblats.
– På sommaren är fler ute och målar så sannolikheten är att det kommer att öka ännu mer, säger Victoria Callenmark på stadsdelsförvaltningen.

ANNONS

De senaste två åren har antalet anmälningar om klotter ökat markant i Skarpnäcks stadsdelsområde. Det visar en sammanställning av stadsdelsförvaltningen. 

Under hela 2015 gjordes 289 anmälningar om klotter i området och fastän knappt halva året gått har redan 320 anmälningar om klotter kommit in till trafikkontoret. Fortsätter det i samma takt blir det mer än en fördubbling innan året är slut.

– Naturligtvis är det inte roligt när det ökar. Det är inte accepterat med klotter utöver där det finns anvisade platser, som på klotterplanken i vår grannstadsdel Södermalm, säger Victoria Callenmark, administrativ chef på stadsdelsförvaltningen.

Alla nya parkbänkar nedklottrade

Huruvida det faktiskt är mer klotter eller om anmälningar om det har ökat är dock oklart. 

– Det kan det vara så att klottret ökar, men det kan också vara anmälningsfrekvensen som har gått upp. Stockholms stad har en ny Tyck till-app och sedan den kom är det många fler som felanmäler saker eftersom det har blivit enklare, säger Mats Berglund, parkingenjör i Skarpnäck.

Du är ju ute mycket i stadsdelen i ditt jobb, tycker du att klottret har ökat?

– Ja, vi har satt ut många nya parkbänkar, runt 180 stycken, och alla dem har i princip blivit nerklottrade, så det har nog ökat. Men man blir nog lite blind och tittar inte på just det eftersom det är trafikkontorets ansvar och inte vårt.

Vad beror ökningen på?

– Det var en del strul i våras, så trafikkontoret sa upp avtalet med den tidigare klottersaneringsfirman eftersom de var missnöjda. Nu är det en ny firma som sköter det, men det blir alltid en inkörningsperiod innan allt fungerar som det ska.

ANNONS

Siffrorna för klotteranmälningar avser perioden januari till 22 maj i år. Och även Mats Berglund tror att klottret kommer att öka den närmsta tiden.

–Nu när ungdomar är lediga från skolan är det nog risk att det blir en ökning, säger han.

Sammanställningen presenterades för stadsdelsnämnden, igår torsdag 15 juni. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.