ANNONS

Dubbelt så mycket skräp i Skärholmen på fem år

Kent Karlsson, driftingenjör på Skärholmens stadsdelsförvaltningen, sopor Falkholmsgränd maj 2019 Skärholmen
Kent Karlsson tar hand om soporna på Falkholmsgränd.
Det blir allt skräpigare i Skärholmen. Mängden sopor i parker och på torg har fördubblats på fem år, enligt parkavdelningen.
Mycket beror på att folk slänger hushållssopor i papperskorgarna så annat skräp hamnar på marken.
ANNONS

– Här är en skokartong och här är påse hushållsopor, säger Kent Karlsson, driftingenjör på Skärholmens stadsdelsförvaltningen och tömmer den överfulla papperskorgen mellan Högholmsgränd och  Falkholmsgränd.

Vid nästa papperskorg, som även den är överfull av smörpaket, juicekartonger och andra förpackningar, har en fiskmås dragit ut en påse på parkvägen och försöker slita ut innehållet.

Det är onsdag och andra gången den här veckan som Kent Karlsson är på Falkomsgränd. På fredag ska han hit igen.

– Det här är ett våra värsta stråk. Våra papperskorgar är ju till för chokladpapper, hundbajspåsar och sådant, Nu trycker folk ner allt möjligt, det kan var motorolja och i den här ligger det porslin och skramlar, säger Kent Karlsson och lyfter en annan påse.

Sopor Falkholmsgränd

Överfull papperskorg vid Falkholmsgränd. Foto: Anna Rönngren

Parkavdelning som sköter stadsdelens grönområden och gång- och cykelvägar har på senare år fått lägga allt mer av sin tid på sopor.

– Skräpet är det vi lägger mest tryck på, det överskuggar mycket av vårt arbete. Mängden har dubblerats på fem år och det är en ganska stor ökning, säger Lover Örsan, parkingenjör i Skärholmen.

I Skärholmen finns idag mellan 400 och 450 papperskorgar. När Kent Karlsson började jobba för åtta år sedan så tömde de en dag i veckan i Vårberg, en dag i Skärholmen, en dag i Sätra och en dag i Bredäng. Medan veckans sista dag ägnades åt en koll av alla stadsdelens områden.

ANNONS

– Nu tömmer vi två gånger i veckan i Skärholmen, Bredäng och Sätra. I Vårberg har vi en kille som kör hela tiden, så fort han är klar så börjar han om, säger Kent Karlsson.

Orsaken är främst att folk slänger saker fel.

– Det slängs mycket hushållsopor i papperskorgarna. Det är ett stort problem för då fylls papperskorgarna direkt så att annat skräp slängs på marken för att det inte får plats, säger Love Örsan.

sopor Falkholmsgränd Skärholmen papperskorg

Överfulla papperskorgar gör att skräp hamnar på marken. Foto: Anna Rönngren

Skräp dumpas även direkt på marken.

– Det är mycket fimpar och krossat glas. Och mycket tjuvtippningar, folk kan slänga ett helt utrivet kök eller bilskrot, säger Love Örsan.

Parkavdelningen tror att mycket handlar om lathet.

– Det inte är lika vanligt med sopnedkast nuförtiden utan mer miljöstationer. Om den inte ligger på vägen till tunnelbanan kan det vara lättare att slänga i våra papperskorgar, säger Love Örsan.

Förutom att områden blir skärpiga tar soporna också tid från annat som parkförvaltningen behöver göra som att sköta om parker, laga lekutrustning i lekparkerna och röja undan buskage så att stadsdelen blir tryggare.

På parkavdelningen försöker de nu få folk att ändra sitt beteende.

– Vi har satt upp klisterlappar på papperskorgarna att man inte får slänga hushållsopor här. Och när jag är ute försöker jag prata med folk. Vi har också pratat om att vi ska kontakta bostadsrättsföreningar vid de stora stråken för att försöka få något stopp på det här. Det här är ju egentligen inget svårt, men folk skiter i det, säger Kent Karlsson.

Stadsdelsförvaltningen försöker även jobba preventivt, via barnen, och har gett ut en seriebok för barn. Den handlar om ett sopmonster som som bor vid Vårbergstoppen och får folk att skräpa ner, men barnen går samman och får det att sluta.