Dubbelt så många bostadsinbrott

Brottsplatsundersökaren Tuwe Ogdal säkrar spår efter ett inbrott i Vallentuna.
Brottsplatsundersökaren Tuwe Ogdal säkrar spår efter ett inbrott i Vallentuna.
Bostadsinbrotten i mars fördubblades jämfört med förra året. Nu vill flera Vallentunabor att polisen utökar sin patrullering. Närpolis­chefen håller inte med.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Stefan Dahlgren.

Antalet bostadsinbrott ökar i Vallentuna. Under de 25 första dagarna i mars har tjuvar slagit till mot tio bostäder i Vallentuna, rapporterar Roslagspolisen. Det är dubbelt så många inbrott jämfört med samma månad förra året, enligt preliminär statistik från Brotts­förebyggande rådet, BRÅ.

– Om det är en trend eller slump går inte att sia om, säger närpolischef Stefan Dahlgren.

På närpolisens Facebooksida rapporteras fortlöpande om inbrotten och i kommentarsfälten märks både oro och frustration. ”Vad gör polisen, annat än att skriva om inbrotten som skett?” undrar en person.

Många Vallentunabor vill att polisen ska patrullera mer i vanliga bostadsområden. Men med de fyra poliser som finns i yttre tjänst på närpolisen är det inte möjligt, enligt Stefan Dahlgren.

– Vallentuna kommun är stor. Det är som att leta efter en nål i en höstack. Jag tror inte att en radiobil till ute ger någon effekt. Är vi i Lindholmen är de i Bällsta. Är vi i Brottby är de i Lindholmen, säger han.

polisen arbetar länsövergripande mot inbrotten genom bostadsinbrottskommissionen, där två personer från varje polismästardistrikt avsatts. Därtill finns nu en egen satsning inom Roslagspolisen där fem personer arbetar.

Vad Roslagspolisens insats innebär är oklart eftersom polisen inte vill berätta om detaljerna.

– Men jag kan säga så här, bara för att det inte finns en målad polisbil ute betyder det inte att polisen inte finns där, säger Stefan Dahlgren.

Hittills har ingen gripits för marsinbrotten i Vallentuna. Det stämmer överens med hur det ser ut i övriga landet. Det är ofta svårt för polisen att lagföra någon för inbrott, uppklarningsprocenten är drygt fyra procent, enligt Brotts­förebyggande rådet.

Vid en teknisk brottsplatsundersökning säkras brytmärken från verktyg samt skoavtryck, spår som är lätta att bortförklara för misstänkta. En bättre chans har polisen om man hittat DNA, till exempel genom blod från inbrottstjuven när till exempel en fönsterruta krossats.