ANNONS

Dubbelt så många inbrott i sommar

Under de första 20 dagarna i juli anmäldes dubbelt så många inbrott som motsvarande period förra året. Ovanligt många skedde dessutom när de drabbade var hemma.
ANNONS

Den 20 juli hade Sollentunaborna anmält i snitt ett bostadsinbrott per dag den månaden. Det innebär en fördubbling jämfört med motsvarande period förra året.

Enligt Ulf Marklund, kriminalinspektör vid Norrortspolisen, är det här dock ingenting att lägga allt för stor vikt vid.

– Det låter såklart mycket med en hundraprocentig ökning, men om man tittar på hela första halvåret så sticker inte Sollentuna ut åt något håll jämfört med tidigare år, säger han.

Ni tror alltså inte att det rör sig om en liga som härjar just nu?

– Generellt kan man säga att, jo, det finns alltid ligor och de koncentrerar sig på olika områden under olika perioder. Det kan mycket väl vara så att de är här just nu, säger Ulf Marklund.

Ulf Marklund menar i stället att det som framförallt stack ut var den första veckan i juli. Då drabbades kommungränsen mellan Sollentuna och Väsby av ovanligt många inbrott där tjuvarna gick in genom olåsta dörrar – samtidigt som de boende i husen låg och sov.

– Då hade vi förmodligen en grupp i området som hade som modus att de kände på dörrar och gick in där det var öppet.

Vad gör man om man vaknar av att någon är i huset?

– Vi rekommenderar aldrig att fysiskt ingripa. Men jag personligen tror inte på att sova räv och vänta på att de ska lämna huset. Om man gör lagom mycket väsen av sig och visar att man är vaken kommer de flesta tjuvarna att skynda där­ifrån, säger Ulf Marklund.

ANNONS

De kände på dörrar och gick in där det var öppet.

polisens hundpatrull letade tjuvar vid skola

Edsberg Flera polispatruller sökte med hundar utanför Edsbergsskolan i söndags morse. Anledningen var att inkräktare hade brutit upp ett fönster på baksidan och tagit sig in i skolbyggnaden.

En uppmärksam granne ringde till polisen efter att ha sett en man och en kvinna som klättrade in och ut ­genom fönstret.

I går morse hade polisen ännu inte gripit någon för brottet. Om inbrottstjuvarna kom över något är oklart.