Dubbelt så många vill skuldsanera i Skarpnäck

Ansökningarna om skuldsanering har nästan fördubblats i Hammarby-Skarpnäck.
Ansökningarna om skuldsanering har nästan fördubblats i Hammarby-Skarpnäck.
Antalet skuldsatta som ansökte om skuldsanering ökade dramatiskt i Hammarby-Skarpnäck förra året.
– Det är nästan en fördubbling, säger Hans Lundqvist på stadsdelsförvaltningen.

Rekordmånga Hammarby-Skarpnäcksbor vände sig förra året till stadsdelsförvaltningen för att få hjälp att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. 2016 var det 22 personer, 2017 var siffran uppe i 40.

Antalet ärenden som är skuldrådgivning generellt har också ökat så det var all time hight för alla år som jag har jobbat. Vi brukar ha 60-70 ärenden om året, förra året låg vi på 100, säger Hans Lundqvist, budget och skuldrådgivare på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Och ökningen fortsätter.

– Även under 2018 har antalet ärenden fortsatt att öka om man jämför med samma period 2017, säger Hans Lundqvist.

Och det kan röra sig om betydligt fler. Stadsdelen har bara siffror för dem som vänder sig till dem och söker hjälp. Man kan även vända sig direkt till Kronofogden och ansöka.

Enligt Kronofogdemyndigheten beror ökningen på de nya skuldsaneringslagarna som trädde i kraft i november 2016, som har gjort det enklare att ansöka om skuldsanering.

Och en liknande trend syns i hela staden. 2016 ansökte 915 personer i Stockholm om skuldsanering hos Kronofogden, 2017 var siffran 1356.

Men trots söktrycket tycker Hans Lundqvist att de hinner med.

– Vi har inga kötider för att komma till oss. Vi har drop-in rådgivning varje tisdag, då kan man få tid inom några få veckor. Men det är klart om jag får 100 ärenden i knäet då ökar handläggningstiden, säger han.

Orsakerna till att människor blivit skuldsatta varierar mycket.

– Många har levt med skulder i många år. Det kan vara konkurser, spelberoende, konsumtion, ensamstående som har hamnat i knipa och har tvingats ta lån för att betala sina vanliga räkningar. Det är ganska många olika saker, säger Hans Lundqvist.