Dubblad hyra får Mecit att ge upp pizzerian i Baggeby

”Jag känner mig lurad”, säger Mecit Öztürk som – än så länge – driver pizzerian i Baggeby.
”Jag känner mig lurad”, säger Mecit Öztürk som – än så länge – driver pizzerian i Baggeby.
Mecit Öztürk känner att han inte kan driva pizzerian och sportbaren vidare sedan hyran höjdes i höstas. Nu är han på väg att överlåta sin verksamhet till en ny ägare.<b> </b>
Mecit Öztürk känner att han inte kan driva pizzerian och sportbaren vidare sedan hyran höjdes i höstas. Nu är han på väg att överlåta sin verksamhet till en ny ägare.<b> </b>
Tempoägaren Terimmah Aledari är också orolig inför framtiden.
Tempoägaren Terimmah Aledari är också orolig inför framtiden.
Mecit Öztürk som satsat miljonbelopp i pizzerian och sportbaren i Baggeby är bedrövad. Han hävdar att han inte fick veta om att hyran skulle höjas när han köpte stället. I slutet av förra året chockhöjdes hyran. Hyresvärden anser att allt är i sin ordning.

Ägaren till pizzerian Formaco, Mecit Öztürk, är förtvivlad. Han har satsat mycket pengar för att fräscha upp sin restaurang på Baggeby torg och har haft stora förhoppningar att verksamheten ska ta fart. Men för ett par månader sedan fick han veta att hyran skulle fördubblas.

– Det blir problem för oss. Vi måste sälja men det är svårt att sälja eftersom hyran nu är så hög, säger han.

Mecit Öztürk hävdar att han fick veta att lokalhyran på hans pizzeria och sportbar skulle höjas till det dubbla först i slutet av 2015. Hyresvärden Fondex AB krävde att han skulle skriva under det nya kontraktet.

– Jag blev överraskad, de hade inte förvarnat oss alls. Jag blev tvingad att skriva under annars fick jag flytta därifrån, säger Mecit Öztürk.

Eftersom det är ett litet centrum och relativt lite folk i området är hyreshöjningen förödande.

– De kan väl höja med 3–5 procent per år, men inte med 100 procent. Det känns som om de vill kasta ut oss, säger han.

Mecit Öztürk köpte pizzerian för två år sedan för 1,7 miljoner kronor och har även satsat en miljon kronor för att bygga om pizzerian och bygga upp en sportbar i lokalerna. Han har även kontaktat en advokat för att få hjälp. Men eftersom han skrivit under finns inte mycket att göra. Från att ha betalat cirka 40 000 kronor i månaden ska han nu betala cirka 80 000 kronor..

– Jag känner mig lurad. Jag har verkligen satsat mycket pengar och jag har hoppats att jag kunde locka fler människor. Hur ska jag kunna betala denna hyra? Jag måste flytta, jag klarar inte detta, säger han.

Det finns även en matbutik och en spelbutik på torget. Och de kämpar med samma problem.

Terimmah Aledari driver matbutiken.

– Det är svårt att fortsätta. Jag har tre år kvar på kontraktet men skulle de höja hyran med bara tio procent så skulle jag tvingas lägga ner. Jag överväger redan nu att överlåta verksamheten till någon annan, säger han.

Ägaren till Spel- och tobaksbutiken Dirren är också bekymrad.

– Att de höjer så mycket gör mig orolig. Vi har kontrakt till september 2017, så vi har inte hört någonting om vad som ska hända oss.

André Åkerlund, VD på Fondex AB är hyresvärd sedan slutet av 2014:

– Höjningen är riktig, den tidigare hyran var alldeles för låg. Den tidigare hyresvärden verkar inte ha brytt sig. Hyran är nu marknadsmässigt riktig.

Mecit anser sig lurad. Han visste inte om att hyran skulle öka så mycket men kände sig tvingad att skriva på. Hur ser du på det?

– Det kan inte stämma, det måste han ha vetat om. Den nya hyran bestämdes för ett år sedan.

Är det inte vanligt att hyror höjs på årsbasis med några procent?

– Nej, det stämmer inte. Man ser om hyran är låg eller inte. I det här fallet var den inte höjd på länge.

Har ni planer på att höja hyrorna även för Tempo och Spel- och tobaksbutiken Dirren när deras kontrakt går ut?

– Det är andra objekt men alla ska ha en marknadsanpassad hyra, säger André Åkerlund.

Det finns ingen uttalad gräns för hur mycket en lokalhyra kan höjas.

– Hyran kan gå upp och den kan gå ner, så är marknaden. Man har rätt att begära en marknadsmässig hyra. Det finns inga procenttal om hur mycket man får höja, säger Carl Rydeman, hyresråd på Sveriges domstolar.

Även om det rör sig om en fördubbling?

– Ja, så är det enligt hyreslagen. I detta fall kan det ju bero på att det var en gammal hyra som bestämdes för länge sedan. Hyresvärden har rätt att höja när avtalsperioden tar slut, säger Carl Rydeman.

Om hyrestagaren anser att lokalhyran är för saftig så kan man vända sig till Hyresnämnden.

Om nämnden anser att hyran är för hög kan det bli tal om ett skadestånd till hyresgästen.