Dukat för matälskare

Birgit Lindqvist och Diana Baptiste skålar glatt i vitt vin med bordsgrannarna på onsdagens gourmetlunch.
Birgit Lindqvist och Diana Baptiste skålar glatt i vitt vin med bordsgrannarna på onsdagens gourmetlunch.
Önskemat, champagneprovning och exotisk mat från hela världen. På Frösunda kretsar det mesta kring måltiderna.

På onsdagar serveras gourmetlunch, det vill säga trerätters och vin för den som vill.

– Skål, säger Diana Baptiste och höjer glaset med vitt vin mot sina bordsgrannar.

Onsdagens gourmetlunch har just inletts. Diana, Birgit, Inga och Gunvor hugger glatt in på tunnbrödssnittarna med majonnäs, skinka och gräslök som serveras till förrätt. Sedan vankas currykyckling med broccoli och som grand finale fruktcocktail med vispgrädde.

– Här har vi det väldigt bra, det måste jag säga, säger Birgit Lindqvist.

Förutom gourmetluncher anordnas matråd en gång i månaden där de boende får välja sin ”önskemat”. Senast var det fläskkotlett med ben. Och champagneprovningen för några veckor sedan var även den en succé.

Ett annat tema är ”från Ockelbo till Bagdad”, där personalen får laga mat och berätta lite om sin egen hembygd. Såväl danska smörrebröd som irakisk buffé med tillhörande magdans har stått på menyn. Efter påsk blir det en matresa till heta Mexiko.

– Sedan har vi något som kallas för ”Hemma hos mig”. Då bjuder de boende på middag på sina egna rum, kanske med familjen, vänner eller andra boende här, säger Eva Abrahamsson, verksamhetschef på Frösunda omvårdnadsboende.

Boendet är det senaste i Solna som fått sin profil, mat och mål­tider, godkänd i omvårdnadsnämnden. Sedan mars 2010 ställer nämligen staden som krav när de upphandlar att varje boende ska ha en särskild profil.

– Man ska kunna visa på ett mervärde för de boende, en samlande faktor. Sedan har vi dessutom sagt att man självklart även ska kunna tillmötesgå dem som inte har just de intressena, säger omvårdnadskommunalrådet Malin Appelgren (KD).

Införandet av särskilda profiler har fått flera effekter, varav några var oväntade.

– När jag började jobba med det här tänkte jag utifrån den äldres perspektiv, men det har även fått effekt på själva verksamheten. Det är till exempel lättare att rekrytera personal till boendena. Även de tycker ju det är roligt att få nyttja sitt intresse i arbetet, säger Malin Appelgren.

Hittills är det svårt att säga om och hur införandet av profiler har påverkat de äldres boendeval. Många väljer fortfarande efter geografi, gissar hon.

– Många har kanske en make eller maka kvar i livet och då väljer man det boende som ligger närmast. Men kanske 15 procent väljer tydligt utifrån profil. Jag vet till exempel en dam som är 97 år, som bara kunde tänka sig Ametisten, som har kulturell inriktning, om hon skulle flytta. Där håller hon nu i litteraturcirklar för andra boende och personalen, säger Malin Appelgren.

Fakta

Varje boende har egen profil

Ametisten, Solna centrum: Litteratur, film, teater och historia.

Berga, Bergshamra: Konst och hantverk.

Björkgården, Råsunda: Informationsteknik.

Frösunda: Mat och måltider.

Hallen, Råsunda: Mat och dryck.

Oskarsro, Skytteholm: Sång, dans och musik.

Polhemsgården, Huvudsta: Natur och trädgård.

Skoga, Jungfrudansen: Natur, trädgård och utevistelse.

Tryggheten, Bergshamra: Djur.

Källa: Solna stad