Här kan du dumpa granen i innerstan

Kom ihåg att plocka bort julgransbelysningen!
Kom ihåg att plocka bort julgransbelysningen!
Står din julgran hemma och barrar? Här kan du göra dig av med granen med gott samvete - utan att lämna Stockholms innerstad.

”…och julen varar än till påska” – så går den välkända julsången. Men för den som vill bli av med julgranen lite tidigare än det är det bra att veta var man kan återvinna den.

I Stockholms innerstad finns 14 speciella insamlingsplatser för den som inte själv kan eller vill ta sig till en återvinningscentral. Se faktarutan nedan för var de finns i din stadsdel.

Granarna fraktas sedan av Stockholm vatten till en återvinningscentral. Barrträden slutar sedan som biokol, ett jordförbättringsmedel som ska göra staden grönare och som också minskar koldioxidhalten i atmosfären. När biokolet tillverkas utvinns dessutom en gas, som blir värme till stadens fjärrvärmenät.

Plastgranar hör dock inte hemma på insamlingsplatserna. Inte heller någon form av belysning, kulor eller glitter, säger Susanne Holm, chef på trafikkontoret innerstadsenhet.

– Det ska vara hela, avklädda granar utan fötter och dekoration. Såga inte ner granen och lägg den i en plastsäck. Då måste vi plocka ut delarna igen.

Är du hyresgäst och bor i ett hus med grovsoprum kan du klippa ner granen och lägga den i en sopsäck där, om fastighetsägaren tillåter det. Fråga annars fastighetsägaren vad du ska göra med granen – denne är skyldig att anvisa en plats där du kan lämna den.

Fakta

Här kan du lämna granen fram till 31 januari

Kungsholmen:
Stadshagens idrottsväg (vid trappan)
Korsningen Scheelegatan/Kungsholmsgatan
Korsningen Scheelegatan/Bergsgatan (vid Rådhuset)

Vasastan:
Rörstrandsgatan 20
Upplandsgatan 28 (vid sidan av återvinningsstationen)
Norrtullsgatan vid Frejgatan (mellan Brygghuset och Norrtulls sjukhus)
Spelbomskans torg
Roslagsgatan 62

Östermalm:
Korsningen Storgatan/Sibyllegatan
Karlaplan mot Styrmansgatan

Södermalm:
Korsningen Hornsgatan/Kristinehovsgatan
Medborgarplatsen (vid staketet ovanför Engelska parken, mittemot Medborgarhusets entré)
Vintertullstorget
Gamla stan: Kornhamnstorg (vid statyn Bågspännaren)

Källa: Stockholms stad