Dumpade kemikalier i skogen gjorde hunden Nikki sjuk

Cecilia Söderlind och hunden Nikki påträffade nyligen farligt avfall ute i skogen. Nikki rullade runt i geggan som visade sig vara något giftigt material. Kort därpå blev Nikkis ögon svullna och hon fick sår runt ögonen.
Cecilia Söderlind och hunden Nikki påträffade nyligen farligt avfall ute i skogen. Nikki rullade runt i geggan som visade sig vara något giftigt material. Kort därpå blev Nikkis ögon svullna och hon fick sår runt ögonen.
Nikki fick sår vid ögonen av avfallet som fanns i skogen.
Nikki fick sår vid ögonen av avfallet som fanns i skogen.
Skogspromenaden slutade med att hunden fick svullna ögon och sår. I en skogsdunge vid Hersby åker hade någon kastat en större duk med kemikalier som Nikki rullade runt i. Matte Cecilia Söderlind är upprörd.

Nyligen gick Cecilia Söderlind ut med sin Welsh springer spaniel Nikki på den dagliga promenaden vid bergspartiet vid Hersby åker söder om Ekholmsnäsvägen och öster om Kämpavägen. När de gick längs en stig i bergspartiet så sprang Nikki snabbt iväg till en liten skogsdunge där något orangefärgat låg på marken.

– Det var en geléaktig gegga och Nikki rullade runt i den flera gånger, säger hon.

Cecilia Söderlind gick hem med Nikki och tvättade bort kladdet som hängde kvar i pälsen.

– Jag tänkte inte mer på det, men sedan märkte jag att hennes ögonlock hade blivit svullna och att ögonen var röda. Hon hade också sår vid sidan av ögonen. Jag förstod att något var fel och jag misstänkte direkt vad som låg bakom.

Cecilia åkte omedelbart till veterinären.

– Det var svårt att säga vad det var, men det kan ha varit något kemikaliskt medel som hade påverkat hennes ögon och ögonlock. , säger hon.

Efter någon dag gick Cecilia tillbaka till platsen men då hade det snöat och hon hade därför svårt att hitta den orangefärgade geggan.

Nikki har nu fått ögondroppar och antibiotika och är på bättringsvägen.

Vad tycker du om att folk slänger giftigt avfall i skogen?

– Det känns obehagligt. Det är farligt både för hundar och människor. Jag har aldrig sett något liknande under de år jag har gått här.

Kommer du att ändra dina rutiner nu?

– Jag kommer att bli extra försiktig. Jag brukar släppa lös hunden och har aldrig varit orolig eller rädd. Men nu kommer jag att ha henne nära mig hela tiden. Det känns inte alls kul att ha varit med om detta. Jag vill varna andra hundägare att passa sig om ni går i detta område. Jag vill inte att någon annan ska råka ut för samma sak.

Cecilia Söderlind har anmält detta till Lidingö stad som uppgivit att de ska försöka leta upp det giftiga avfallet och forsla det därifrån.

Lars Junell, ansvarig för renhållningen på Lidingö:

– Jag har sagt till vår entreprenör att sanera i området. Vi vill undvika fler skador på husdjur och vilda djur.

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet polisanmälda fall av otillåten dumpning av avfall mellan 2011 och 2014 legat på 2–3 stycken per år, men i fjol ökade antalet till 9 anmälningar.

Tomas Ragnell, miljöchef på miljö- och stadsbyggnadskontoret:

– Det händer att folk dumpar saker i skogen och det får man inte göra. Men jag tycker inte att det har blivit ett större problem än tidigare.

Vad händer när en anmälan gjorts?

– Vi är en tillsynsmyndighet och ska anmäla detta till polisen om det finns en misstanke om brott. Men det måste finnas något att ta på, som till exempel ett vittne. Det är svårt, säger Tomas Ragnell.

Vilken typ av skräp slängs mest ute i skog och mark?

– Bygg- och schaktavfall efter renoveringar. Det är lätt att bara tippa ute i skogen, säger han.

Vad kan man göra för att motverka att avfall slängs i skogen?

– Informera folk och få folk att förstå att man inte ska göra detta. De som slänger gör det om nätterna och vi kan ju omöjligt vara ute och bevaka detta, säger Tomas Ragnell.