Här dumpas lortsnön i Riddarfjärden

Sjötippning i Riddarfjärden. Foto: Marika Eriksson
Sjötippning i Riddarfjärden. Foto: Marika Eriksson
Efter ett snöoväder – var tar all snö vägen?
Den dumpas bland annat här, i vattnet i Riddarfjärden.

Kungsholmsbon Marika Eriksson gick sin vanliga väg längs med Norr Mälarstrand på onsdagsförmiddagen när hon fick syn på lastbilarna vid Riddarfjärden.

– Det var fem-sex lastbilar som dumpade en massa ned i vattnet, oj jädrar vad med snö och smuts, tänkte jag, säger Marika.

Det blev ihärdig diskussion bland de flanörer som stannat upp på kajen för att se dumpningen. Med snön följde smuts, flaskor, grus och saker som slängts i snön – var inte detta en miljöfara?

– Två timmar senare när jag gick förbi igen låg ett gråbrunt täcke kvar. Snö sjunker ju ned, men här låg ju allt och flöt och det gjorde mig lite orolig, säger Marika.

Stockholms stads trafikkontor får då och då samtal från oroade medborgare som blivit vittnen till så kallad sjötippning. Staden har sökt och fått dispens för verksamheten hos länsstyrelsen. Med den tillåts sjötippning av snö på fyra platser i Stockholm: Riddarfjärden, Blasieholmen, Värtan och Stadsgården.

– Snön kan vara färgad och då ser det inte så vackert ut. Men pratar man om miljöaspekten så görs tester och provtagningar regelbundet för att vi ska få göra det här. Snön innehåller låga nivåer av metall och andra ämnen, samtliga föroreningsgränser underskrids, säger Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret.

Dispensen medger dumpning av 800 000 kubikmeter snö per år, rakt ned i sjön. Svårt att översätta det i mängd? Globen rymmer 600 000 kubikmeter.

Varför tippar man i sjön?

– Vi har få ytor att lägga snö på i innerstan. Därför man behöver göra så här vid stora snöfall i de lägen då vi måste klara säkerhet och framkomlighet för samhällsfunktioner, säger Anders Porelius.