Dumpat glas och papper i Kottla

Sopor tjuvdumpades nyligen i närheten av Kottlasjön.
Sopor tjuvdumpades nyligen i närheten av Kottlasjön.
Det är skräpigt med papper, kartonger, plast och glas i Lidingö skogar. I Kottla och i Hustegaholm har folk nyligen dumpat sitt bråte. Trenden är att det blir allt skräpigare på Lidingö.

I fjol pekades bland annat Brevik, Näset och Dalénum ut som områden som var väldigt skräpiga på vårkanten. I år har skräp dykt upp igen. Vid ett par ställen har folk den senaste veckan lämnat sitt avfall på Lidingö. Värst har det varit i närheten av Kottlasjön. Martin Timonen vd på Lidingö trädgårdscenter, som är en entreprenör till Lidingö stad och har till uppgift att hålla Lidingö rent och snyggt är mycket medveten om nedskräpningen.
– Det blir mer och mer skräp för varje år. Att det uppmärksammas mer nu är för att snön har försvunnit, säger han.
Vid Kottlasjön har man hittat papper, kartonger, plast, glasflaskor och träplankor.
– Det var en tjuvtippning, och det händer då och då. Och det är inte så kul. Folk borde kunna ta reda på sitt eget skräp, säger Martin Timonen.
Ett område som har blivit en allt skräpigare plats är Fågelöudde.
– Vid Fågelöudde kan man dumpa skräp ostört. Jag tror det beror på lathet eller snålhet att man slänger skräp i naturen. Men det är inte lagligt, folk pratar mycket om att vara rädd om miljön men man borde också leva efter det, säger Martin Timonen.
I Hustegaholm hittades i förra veckan minst sex stora påsar med skräp i skogen. Naturförstörningen vid Kottlasjön och vid Hustegaholm har väckt irritation på sociala medier. Lidingöbor skriver ”Fruktansvärt dålig stil!”, ”Svineri!”, ”Usch, vad trist!” och ”Så gräsligt!”
Peter Rosenholm, viltvårdare på Lidingö stad, är ofta ute i skog och mark:
– Jag tycker att det har blivit värre. Vid vissa parkeringsplatser samlas det snabbt mycket skräp och så ska det inte vara. Men tyvärr är det så det ser ut.
Värst drabbat blir det rika djurlivet som finns på Lidingö.
– Rådjur och dovhjortar smakar på allt de kommer över och om de får i sig plast då dör de en plågsam död. Det händer även att vi ser att de fastnar med klöven i en konservburk och då kan de göra sig riktigt illa, säger Peter Rosenholm.
Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö:
– Det är den enskildes ansvar att inte slänga skräp annat än i anvisade miljöstationer eller motsvarande och det finns möjlighet att även civilrättsligt kräva ersättning av den som skräpat ner för städning eller sanering.