Min lokala hjälte

Dumpning av snö oroar grannarna

Snömassor har dumpats på flera olika platser i vinter.

Nu oroar sig grannar över effekterna på miljön.

Grönområdet vid Pliggvägen i Solberga är en av de platser som används som så kallat snöupplag för stora snömassor.

Villaägaren Jurij Alegrund har sitt hus närmast snölagret.

– Jag har tidigare haft fuktskador i grunden och är orolig över att det nu händer igen, säger han.

Från början hade han snömassorna bara några meter från huset. Trafikkontoret har sedan dess flyttat snön längre bort, och tror inte att smältvattnet ska bli ett problem.

Fast om man har stora snömassor nära huset, kan inte det vara en risk?

– Vi kommer att bevaka den här platsen när det blir varmare. Blir det problem med ytavrinningen, så får vi försöka leda bort vattnet. Det är så vi hanterar det, säger Tomas Nitzelius, miljöansvarig på trafikkontoret.

Andra snöupplag som använts i vinter är Slättgårdsvägen-­Bredängsvägen, ett område vid Ericsson, parkeringen vid Hägerstensbadet, och inte minst Vinterviken.

Vad händer med marken när förorenad snö dumpas?

– Våra mätningar visar att det inte finns några risker, vi klarar gränsvärdena. Men det ser inte så snyggt ut när gruset ansamlas på ytan, det kan jag hålla med om, säger Tomas Nitzelius.

I Vinterviken tog det extremt lång tid innan marken var återställd efter den senaste snövintern.

Kan det bli så igen?

– Marken ska ju återställas, så är det ju. Men det är inte jag som har detaljerna om det, säger han.

MARIEVIK En husbåt började brinna vid Liljeholmskajen i Marievik vid klockan 9.25 på torsdagen. En barnfamilj som uppges bo på båten var inte hemma när branden bröt ut. Vid elvatiden hade räddningstjänsten släckt branden.

– Vad jag förstår har det bara brunnit utvändigt på båten inget inuti, sa Magnus Bengtsson ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar, på torsdagen.

Trots spridningsrisken blev inga andra båtar eldhärjade.

Barnfamiljs husbåt brann vid marina i liljeholmen

T-banetåg snabbare än tidtabell

AXELSBERG Klagomål på förseningar är inget nytt – men det motsatta kan också irritera. En man skriver på SL:s kundforum att tunnelbanetågen mot Ropsten från Axelsberg nästan jämt går 1–2 minuter för tidigt. Framför allt efter morgonrusningen, menar mannen.

”För tidiga tåg kan tyckas onödigt att klaga på. Men när man missat tåget för hundrade gången för att det åker 2 minuter för tidigt blir man lite trött”, skriver mannen som nekar till att det skulle vara hans egen klocka som går fel.