Duschkontroller gav renare vatten

Said Zerawi är postiv till de kontroversiella kontrollerna i simhallen.
Said Zerawi är postiv till de kontroversiella kontrollerna i simhallen.
Skärholmens simhall tänker fortsätta kontrollera badgästernas hygien. Kampanjen förra hösten blev en framgång, då vattenkvaliteten blev bättre.

– Vi kommer att göra punktinsatser då och då, säger simhallens föreståndare Thomas Taylor.

Lokaltidningen Mitt i skrev förra hösten om hygienkampanjen i Skärholmens simhall. Under två veckor stod personal utanför omklädningsrummen för att kontrollera att badgästerna duschat innan de hoppade i bassängen. Kampanjen fick en uppföljning i våras. Den gången tog sig simhallens kontrollanter ända in i duschen.

– Vi stod i herrduschen en lördag och i damduschen en söndag. Vi ville kolla att alla duschade, tog på sig rätt badkläder och att de använde handduk och inte badbyxor i bastun, berättar Thomas Taylor, föreståndare för Skärholmens simhall.

Hur gick det då? Jo, enligt Thomas Taylor följde de flesta badgäster de regler som gäller. Samtidigt fick personalen öva sig på att konfrontera de som slarvade.

– Det var nyttig träning för personalen att våga säga till. Det är inte så lätt att gå fram till någon och säga att ”Du behöver faktiskt tvätta pungen”.

För Lokaltidningen Mitt i avslöjar Thomas Taylor att kontrollerna kommer att återkomma. Det planeras inga långa kampanjer som förra hösten, däremot kortare insatser för att hålla frågan levande.

De mätningar som gjordes förra hösten visade att kampanjen gjorde skillnad för kvaliteten på badvattnet.

– Vi kunde se en marginell förbättring jämfört med innan, säger Thomas Taylor.

Tony Frey, provansvarig på idrottsförvaltningen, hyllar satsningen i Skärholmen och menar att fler simhallar borde ta efter.

– Det kan göra väldigt stor skillnad. En simbassäng är anpassad till ett visst antal rena gäster. Om plötsligt flera av gästerna badar i kalsongerna blir det en mycket större påfrestning på reningsanläggningen, säger han.

Samtidigt har det hävdats att kontrollerna kan utgöra en kränkning av den personliga integriteten. Men de badgäster Lokaltidningen Mitt i träffar i simhallens omklädningsrum tycker inte det.

– Jag tycker snarare att personalen är för snäll. Jag ser ofta folk som badar i långa kalsonger utan att de säger till, säger Said Zerawi, stamgäst i simhallen.

Tekle Asghedom håller med.

– Ibland gör folk fel och då ska man säga till. Jag tycker inte att det är kränkande.

Det är inte så lätt att gå fram till någon och säga attDu behöver faktiskt tvätta pungen.” Thomas Taylor

Fakta

Fler åtgärder krävs i simhallarna

Miljö- och hälsoskyddsnämnden tar den här veckan upp brister i elva av stadens simhallar, däribland Skärholmen och Bredäng

I Skärholmen krävs åtgärder för att få ner värdena av bundet klor och vissa kemiska föreningar.

Bundet klor kan bildas när klor kommer i kontakt med svett och urin. Det kan ge irritation i ögon och andningsvägar.

Även Bredängsbadet anses ha problem med för höga halter av bundet klor.

Källa: Miljöförvaltningen