ANNONS

Duvbajset i Sumpan en svårlöst skitfråga

En bekant syn - som du nog får vänja dig vid.
En bekant syn - som du nog får vänja dig vid.
Sundbybergarna får sannolikt härda ut några år till när det gäller de bajsande duvorna vid tunnelbanan i centrum.

Både skyltar och avskjutning av fåglarna döms ut som effektlösa åtgärder.
ANNONS

Duvbajs på trappan, räcken, väggar och cyklar vid tunnelbanenedgången i centrum fick förra veckan en sundbybergsbo att skriva brev till staden: ”Man skäms å Sundbybergs vägnar. Det ser förjävligt ut med all duvskit”.

Den svårlösta skitfrågan har gäckat staden i flera år.

– Det stora problemet är att någon matar fåglarna. Det är 50-100 duvor som det slängs ut mat till, säger Jan-Eric Träff på tekniska enheten.

Skyltar om att inte mata dem döms ut som meningslösa.

– Det är ganska uppenbart att den som matar skiter i skyltar. Det är bara att titta på hur det ser ut, en matta av fågelträck. Det är inte lustigt att gå där, säger Jan-Eric Träff.

Staden tar emot runt tio klagomål om fågelbajset varje månad. Det som gör det extra trixigt är att marken delas av staden och SL, vilket Mitt i tidigare berättat.

Staden ansvarar för området ovan jord, SL för trappan och muren. SL har satt upp sittovänliga piggar på vissa ställen, men inte på muren. En förnyad kontakt med SL har tagits i hopp om fler piggar eller inglasning, men ärendet har inte hög prioritet.

– Jag upplever att det är lite dödläge nu inför nedgrävningen av järnvägen, säger Jan-Eric Träff.

Så länge utfodring av duvorna fortsätter lär sundbybergarna därmed få uthärda några år till. Området spolas rent, men mer sällan under vintern på grund av halkrisk.

ANNONS

I särskilt besvärande tider anlitas en jaktvårdare som skjuter av duvor i området, men inte i någon stor omfattning. 2014 sköts 40 duvor men effekt uteblev.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.