ANNONS

Duvhök klarade sig – släpps fri

Den avmagrade duvhöken som Andreas räddade i Tyresö har ätit upp sig.
Den avmagrade duvhöken som Andreas räddade i Tyresö har ätit upp sig.
När Tyresöbon Andreas Lundqvist kom in med duvhökshanen var den helt utsvulten och hade fått spolmask. Men nu är den frisk nog att flyga igen.
ANNONS

– Det känns väldigt kul. Den är så pigg att den redan flugit upp i nättaket på sin bur, säger Andreas Lundqvist, volontär på Stockholm Vildfågel Rehab som tar hand om sjuka och skadade fåglar.

Efter en avmaskningsbehandling är Tyresös egen duvhökskändis nu fri från spolmask. Tanken är att han ska släppas ut igen på Tyresö på torsdag någonstans nära stallet. Där finns det nämligen gott om ringduvor och annan mat för en duvhök, enligt Andreas. På centret har den avmagrade duvhökshanen gått upp nästan halva sin vikt, från 450 till 800 gram.

– Duvhöken var jättemager när jag hittade den. Det kändes när jag höll i honom, säger Andreas Lundqvist.

Tyresöbon Andreas Lundqvist är volontär för skadade och sjuka vildfåglar. Foto: Privat

Hade änglavakt

För drygt två veckor sen blev Andreas uppringd av ordföranden på Stockholm Vildfågel Rehab om att någon larmat polisen om en örn i närheten av bensinmacken vid Björkbacksvägen och Andreas fick frågan om han kunde åka dit. Väl där visade det sig att det handlade om en ringmärkt duvhök och en fjolårshane.

– Jag kunde plocka upp den utan att den försökte rymma. Det märktes att den var sjuk, säger Andreas Lundqvist.

Hårt liv

Och frågan är om inte just denna duvhök haft änglavakt. Det är andra gången den är inne på Stockholm Vildfågel Rehab i Åkersberga. Ringmärkningen fick den förra våren efter att den kommit in till centret för en vingfraktur.

– Ja, de lever ett hårt liv de här fåglarna. 75% av alla duvhöksungar överlever inte sitt första år, säger Victor Persson, ordförande för Stockholm Vildfågel Rehab.

ANNONS

Just nu är det flygträning i ett centrets större voljärer som gäller för duvhöken. Tyresöbon Andreas Lundqvist fram emot att den släpps fri.

– Det är det som är målet med allt, säger han.