ANNONS

Duvhök knep byte i Västertorp

Duvhök, vid sitt byte vid Lugnets parklek.
Duvhök, vid sitt byte vid Lugnets parklek.
En duvhök hör inte till vanligheterna i storstan. Men Västertorpsbon Magdolna Leyrer lyckades fotografera den ståtliga rovfågeln, just när den dödat sitt byte.
ANNONS

Magdolna Leyner bor på Vasaloppsvägen, bakom parkleken Lugnet, och är van att höra fåglarna kvittra så här års. Men vid 8-tiden i söndags kväll hörde hon istället ett fasligt skrikande, under en kort stund.

– Sedan blev det alldeles tyst. Då tittade vi ut och såg en duvhök sitta intill sitt byte. Jag hade bara några sekunder på mig, men hann ta flera bilder, berättar hon.

Redan efter några sekunder flög duvhöken alltså i väg, och tog bytet med sig – vilken fågelart det var hann Magdolna Leyrer inte se. Kvar fanns bara en stor hög med fjädrar efter det våldsamma slagsmålet, som alltså var en kamp på liv och död.

– Det brukar vara väldigt mycket fågelkvitter här men efter att duvhöken varit framme var det tyst väldigt länge. Jag tror att fåglarna helt enkelt var försiktiga, säger Magdolna Leyrer.

Hon är yrkesfotograf, specialiserad på framför allt kultur och arkitektur, men nu agerade hon alltså naturfotograf under några andlösa sekunder.

Duvhöken trivs bäst i skogsmiljö, gärna med inslag av barrträd.Men ibland gör den uppenbarligen en sväng mot in i storstan, åtminstone till lummiga områden.

– Det var fantastiskt att få se duvhöken, det var första gången jag såg en sådan här. Rådjur, ekorrar och annat är vi vana vid med inte duvhökar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.