ANNONS

Dyr ljudisolering tvingar bort Debaser

Att Debaser Medis tvingas bort från Medborgarhuset har upprört och uppmärksammats. Nu svarar Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, på kritiken.

– Det skulle kosta 100 miljoner kronor att ljudisolera Debaser, säger han.
ANNONS

Debasers vd Annelie Telford har riktat skarp kritik mot Jan Valeskog efter beslutet.

– Jag tycker det är ett stort waste och blir orolig för Stockholms kulturliv. Jan Valeskog har sagt att det mest troliga är en ersättningsplats i Slakthusområdet, då undrar vi om Stockholms stad inte tycker att vi ska ha livemusik innanför tullarna överhuvudtaget, sa hon till Mitt i på torsdagen.

Jan Valeskog svar på kritiken är att en ny musikscen med plats för omkring 1 000 personer är högt prioriterat.

– Förvaltningarna har ett tydligt uppdrag om ta fram förslag på en ny musikscen för omkring 1 000 personer och det är viktigt att så sker. Man söker brett över staden och även kommande exploatering i Slakthusområdet är naturligtvis ett alternativ för detta, oavsett vem som kommer att driva verksamheten, säger han.

Totalt ska Medborgarhuset byggas om för 675 miljoner kronor och för att ha kvar Debaser Medis skulle, enligt Valeskog, kostnaderna stiga med ytterligare 100 miljoner kronor.

– Att inte ljudisolera en musiklokal i en i övrigt upprustad fastighet skulle innebära att den måste stå tom på dagarna och att annan verksamhet, på grund av ljudstörningarna, inte kan fungera helt på kvällarna, säger han.

I veckan har också Liberalernas Rasmus Jonlund rasat mot beslutet.

– Vi är förvånade, upprörda och förbannade. Vi kommer att göra allt för att stoppa beslutet och begära återremiss i kultur- och fastighetsnämnderna. Hade vi suttit vid makten hade vi aldrig släppt fram ett sånt beslut, sa Rasmus Jonlund, till Mitt i på torsdagen.

– Jag känner inte till om Liberalerna vill att skattebetalarna skall lägga in ytterligare 100 miljoner kronor för att ljudisolera musiklokalen, det skulle förvåna mig om detta var fallet då de själva hade ansvaret för frågan så sent som drygt ett år sedan och då inte drev denna linje. De är välinformerade i frågan, både tidigare och i dag, replikerar Valeskog.

ANNONS

Läs mer:

De kämpar för att rädda Debaser

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.