Dyr utbildning får kritik

Det här trädet, som eleverna har gjort, är ett av resultaten av satsningen, berättar rektor Lena Sjögren.
Det här trädet, som eleverna har gjort, är ett av resultaten av satsningen, berättar rektor Lena Sjögren.
Kostnaderna för projektet ”Ledaren i mig” i Vårby skolor närmar sig 800 000 kronor. Bortkastade pengar, menar skolpersonal.

Och sponsorerna har hittills inte visat något intresse av att delta.

Under fyra dagar i höstas fick alla anställda i Vårby skolor lära sig ett nytt sätt att tänka genom det amerikanska personutvecklingsföretaget Franklin Covey.

Alla skulle skaffa sig sju nya vanor enligt företagets program ”Ledaren i mig”. Tankarna skulle föras vidare till de 500 eleverna i årskurs 1–9 som på så vis skulle få ett redskap för att höja betygen, enligt rektor Lena Sjögren.

För att sänka kostnaderna skulle Huddinge kommun och Franklin Covey söka sponsorer som kunde stötta projektet med pengar. Namn som då nämndes var bland andra SE-banken, Ica och Ikea.

Men efter ett halvår har man fortfarande inga sponsorer. Och kostnaderna för projektet växer.

När Lokaltidningen Mitt i bad att få ett utdrag från projektkontot för ”Ledaren i mig” i mars var summan strax över 753 000 kronor, bland annat för kostnader att hyra in bemanningsbolag under utbildningsdagarna.

När tidningen tidigare talade med Gun-Marie Frånberg, professor i pedagogik, var hon starkt kritisk till personliga utvecklingskurser i skolorna. Hon menade att man skulle vara misstänksam när man köpte in ”helhetslösningar”.

Rektor Lena Sjögren menar dock att man satsat rätt i Vårby.

– Det här är en investering i Vårbys barn och skolorna i området. När det handlar om kompetensutveckling för 85 personer är det inte mycket pengar. Som rektor arbetar jag för att vara proaktiv, tänker på att göra det viktigaste först och att vi har samma målbild i sikte. Dessutom vässar jag sågen och fyller på mitt eget batteri, säger hon.

Några personer som arbetar på Vårby skolor, som vill vara anonyma, är långtifrån lika övertygade.

– Det är fruktansvärt mycket pengar, om vi gjort det här själva hade det inte behövt kosta. Det finns inget revolutionerande nytt i det här, säger en av de anställda.

– Jag kan inte säga att jag tänker på de sju vanorna under mina lektioner. Jag har redan mitt eget förhållningssätt och behöver inga nya vanor, säger en annan.

Men Lena Sjögren håller inte med.

– Det får stå för dem. Det här var en bra utbildning. Vi har fått en grogrund att stå på och nu får vi samma värderingar, säger hon.

Skolan har även bekostat en USA-resa för att studera ”Ledaren i mig” i skolor i USA. En resa som kostade 135 000 kronor och som resulterade i ett seminarium i skolan i hemma i Sverige.

Jukka Kuusisto, chef för barn- och utbildningsförvaltningen och den som undertecknat avtalet med Franklin Covey, menar att ansvaret ligger på rektor Lena Sjögren, som är den som håller i skolans budget.

– Vårby skolor har bedömt att det ta är en viktig satsning och jag delar deras uppfattning, säger han.

Folkpartiet och Kristdemokraterna hör till dem som talat sig varma för projektet som skulle lyfta Vårby skolor. Det skulle ”ge utvecklingskraft inte bara åt skolan utan också åt Vårby som samhälle”, skrev Kristdemokraterna i Huddinge och tillade att programmet i första hand skulle finansieras med sponsring.

När Vårby skolor får veta att tidningen tagit del av projektkontot vill man ändra i totalkostnaden. Exempelvis vill man ta bort skåp och montrar som bokförts på kontot, till ett värde av 108 000 kronor.

Enligt rektor Lena Sjögren är det oklart varför de bokförts där men hon medger att de köptes in i samband med projektet.

Lena Sjögren säger även att det ännu är för tidigt att säga om ”Ledaren i mig” förändrar elevernas resultat.

Fakta

Lärare lär sig att ”vässa sågen”

Tre kommunala grundskolor i Vårby gård ska skaffa sig sju nya vanor genom projektet ”Ledaren i mig”. Bland annat ska alla lära sig att ”vara proaktiv”, ”söka synergier” och ”vässa sågen”.

USA-företaget Franklin Covey Radical Change har sålt in konceptet. Huddinge kommun är ensam om att införa modellen i kommunala skolor i Sverige.

Stephen Covey, som skrivit boken ”De sju nya vanorna” och grundat företaget, har tidigare skrivit flera böcker om kristen etik.