ANNONS

Dyrare foder ledde till höjda ridskoleavgifter

häst hö
Priset på hö har skjutit i höjden.
Järfälla Ryttarsällskap höjde terminsavgifterna inför hösten för att kunna klara de dyrare foderpriserna.
ANNONS

Sommarens torka har lett till en stor brist på foder både hos lantbrukare och ridskolor.

I alla 19 ridsportdistrikt i landet utom två har ridskolor nu behövt höja priserna för eleverna, för att klara de ökade kostaderna för foder, det visar en rundringning som Svt gjort.

På Hallsta ridklubb utanför Hallstahammar har de behövt höja lektionspriserna med mellan ungefär 500 och 1 000 kronor per termin och elev på grund av ökade foderpriser, skriver Svt.

Riktigt så illa ser det inte ut hos Järfälla Ryttarförening.

Foder, strö och löner som kostar och det är inga utgifter som går att dra in på

Nina Latumaa

Här förstod man redan innan hösten att priserna skulle gå upp, och man höjde därför terminspriset med 5-7 procent för att skapa sig en buffert berättar Nina Latumaa, ridskolechef.

– Vi kalkylerade med detta. Många kan nog ha missat att priserna skulle stiga och för dem kom det som en chock. Men visst det är galet dyrt med hö nu, så är det, berättar hon.

ANNONS

Risk för brist på spån

Ridskolan klarar sig ändå hyfsat då man har så pass många hästar och därmed är mer attraktiv att leverera foder och strö till tror Nina Latumaa. I stallet där hon har sin egen häst – och där de bara är sju hästar som står uppstallade – är det värre, där har priset på hö stigit med 75 procent, berättar hon.

– Jag tror faktiskt de privata hästägarna har drabbats hårdare än ridskolorna. Men även för oss är det foder, strö och löner som kostar och det är inga utgifter som går att dra in på, förklarar hon.

Vi köpte upp ett stort lager av spån innan jul

Nina Latumaa

Man har också behövt pausa vissa investeringar som man tänkt göra för att spara in pengar, berättar Nina Latumaa.

– Och vi köpte upp ett stort lager av spån innan jul. Spånpriserna höjdes redan nu efter nyår eftersom det är brist på halm. Det blev en jättekostnad, men det gör att vi slipper stå i maj och se att spån inte heller går att få tag i. Man behöver ligga steget före, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.