ANNONS

Dyrare foder leder till höjda ridskoleavgifter

Anne Sjöholm och dottern Elin Lundgren driver stall Siggesta. Här med Elins häst Janil.
Anne Sjöholm och dottern Elin Lundgren driver stall Siggesta. Här med Elins häst Janil.
Bristen på foder efter sommarens torka har gjort att priserna stuckit iväg. Flera ridskolor i Värmdö höjer nu sina terminsavgifter för att klara de ökade kostnaderna. På Siggesta ridskola har de fått sälja en dressyrhäst för att kunna köpa foder.
ANNONS

Sommarens torka har lett till en stor foderbrist både hos lantbrukare och ridskolor.

I alla 19 ridsportsdistrikt i landet utom två har ridskolor nu behövt höja priserna för eleverna, för att klara de ökade kostnaderna för foder. Det visar en rundringning som SVT gjort.

Värmdö ridklubb på Södra Evlinge gård höjde vårterminens ridskoleavgift med 5 procent.

– Under höstterminen fick eleverna betala en engångssumma på 250 kronor, och nu till vårterminen har vi höjt avgifterna. Vi har fått förståelse från eleverna, de vet att det är skarpt läge, säger Millan Trädgårdh, Värmdö ridklubb.

I vanliga fall köper de in hö lokalt, men efter sommarens torka har de fått köpa hö från flera olika leverantörer, vilket har dubblat priset.

– Vi har i alla fall lyckats få ihop hö så det räcker hela säsongen, säger Millan Trädgårdh.

Tufft att få tag på hö

På Siggesta ridskola höjde de avgifterna lite till höstterminen, men har inte gjort något inför vårterminen.

– Det kanske vi borde ha gjort, det har verkligen varit tufft att få ihop hö. I vanliga fall köper vi hö från Olof Stenhammar på Norrnäs gård, som också äger Siggesta, men i år fick de bara in halv skörd på grund av torkan, säger Anne Sjöholm, som driver Stall Siggesta tillsammans med dottern Elin Lundgren.

För att klara säsongen fram till sommarbetet behöver de 120 ton hö. Som tur är fick de köpa 80 ton från Norrnäs. Men det fattades fortfarande 30 ton för att klara vintersäsongen.

ANNONS

– Jag lyckades få tag på några i Göteborg som kunde sälja 30 ton till oss. Men när lasten kom visade det sig att det inte var gräs utan vass. Det innehåller inte alls samma värden som gräs, säger Anne Sjöholm.

Vass som nödfoder

Hon berättar att vass användes av bönderna förr i orostider när den vanliga skörden inte räckte till.

– Siggesta gård är en av de äldsta i Värmdö och när jag flyttade hit för 34 år sedan var jag uppe på loftet ovanför stallet och hittade faktiskt rester av torkat vass från en av de första bosättarna.

Överlevnadsstrategin blev att utfodra hästarna med vass i början av säsongen, för att sedan ge dem äkta hö.

Förlorade vikt

– Alla hästarna gick till en början ner i vikt. Nu är vassen slut och de får höet, och har gått upp i vikt igen av det fina höet med hög proteinhalt från gården säger Anne Sjöholm, som hoppas att nästa sommar inte blir lika torr.

På gården har de 45 hästar som ska ha foder och blir det en till katastrofskörd nästa sommar så blir det svårt att hitta hö och kraftfoder så det räcker.

Den här säsongen fick vi sälja en av Elins dressyrhästar för att få pengar till foder

– Den här säsongen fick vi sälja en av Elins dressyrhästar för att få pengar till foder. Med facit i hand borde vi kanske ha höjt ridskoleavgifterna ytterligare som sagt, säger Anne Sjöholm.

Samtliga ridskolor i Värmdö har påverkats av de höjda foderpriserna och löst det på olika sätt.

Extra faktura

På Ponnystall Stockholm på Ingarö skickade de ut en extra faktura på 500 kronor till alla ridande elever. Är man en familj som rider så blev det 500 kronor per ridande familj.

– Om vi räknar in 500 kronor i årsavgiften så blir höjningen 4-5 procent för höstterminen 2018/vårterminen 2019, säger Mira Aaltonen, verksamhetschef.

Gustavsbergs Ryttarsällskap drivs av Skärgårdens rid- och friskvårdscenter. De har höjt ridavgifterna med 5 kronor för juniorer och 10 kronor för seniorer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.