ANNONS

Dyrast hyra lägenhet i innerstan

Det är skillnad på hyrorna i innerstan och ytterstan, visar en ny rapport.
Det är skillnad på hyrorna i innerstan och ytterstan, visar en ny rapport.
För den som bor i hyresrätt är det dyrast att bo i innerstan och hos en privatvärd.

Det visar färska siffror från Stockholms stad.
ANNONS

1372 kronor per kvadratmeter och år kostar det i snitt att hyra lägenhet innanför tullarna. Motsvarande siffra i Söderort och Västerort är 1147 respektive 1106 kronor, det visar en ny rapport från Stockholms stad.

Och privatvärdar är dyrast. Snitthyran för hela stan inom allmännyttan ligger på 1150 kronor per kvadratmeter. Hos övriga fastighetsägare är den 1245 kronor per kvadratmeter, vilket är 8 procent mer.

Andelen hyresrätter har blivit väsentligt lägre under de senaste 25 åren. I hela stan sjönk andelen under samma period från 75 procent till 44 procent. I innerstan utgjorde de 71 procent av lägenhetsbeståndet år 1990, en siffra som förra året hade sjunkit till 34 procent. Och inom Norrmalm är andelen allra lägst, bara 29 procent mot 69 procent för ett kvartssekel sedan.

Sedan 1998 har snitthyrorna i Stockholm ökat med 54 procent. En- och tvårummare har ökat mest, 67 respektive 65 procent. Konsumentprisindex, KPI, är ett vanligt mått på inflationen i Sverige och KPI för boende ökade under samma tid bara med 31 procent.

Men förra året var hyreshöjningarna måttliga, bara 1,9 procent mer än 2013. Mellan 2012 och 2013 var motsvarande ökning 2,9 procent.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.