Min lokala hjälte

Dyraste lussebullen vinnare i Mitt i:s test

Smakar det så kostar det. Så kan man sammanfatta hemligheten bakom den godaste lussebullen.

Så välj en bulle som inte snålar med saffran inför Lucia.

På fredag är vi redan framme vid Lucia och för många börjar nu den riktiga julstressen med bakning och knäckkok.

Vill man fuska och köpa sig en riktig lussebulle så vimlar det av klassiska och prisbelönta bagerier i Solna och Sundbyberg.

I förra årets lussebullstest vann Thelins på Central­vägen i Solna med sin saftiga och solgula skapelse, strax före den sockrade munkvarianten från Du bon pain på Tottvägen och Balders bröd i Solna centrum.

I år fick juryn smaka på bullar från fyra lite mindre fik som inte tidigare varit med i Lokaltidningen Mitt i:s test. I provsmakningen, som görs som ett blindtest, bedöms smak, lukt och utseende. Några jurymedlemmar började på en gång att referera till den ekonomiska krisen.

– Det märks att saffran snart är dyrare än guld, knorrade någon.

Alla fick dock beröm för att vara lagom söta och vackert gräddade.

Lite stod dock bullen från Café Kärven på Råsundavägen ut, då den knep förstaplatsen precis före Seven eleven-bullen.

– Vad kul, säger ägaren Dennis Hedlund när Mitt i ringer upp, men fortsätter utan omsvep:

– Men vi bakar faktiskt inte våra bullar själva. Det är för litet kök för det. Vi köper dem från Balders bröd och Europabagaren.

På så vis letade sig ändå förra årets delade tvåa in i årets test. På Balders i Solna centrum delar man med sig av bakhemligheten.

– Det ska vara mycket saffran och äkta smör, säger butikschef Taina Perkiö.