ANNONS

Dyrt att hyra – ren vinst att köpa

De trivs i hyresrätten på Hammarbyvägen. Philip Bajer och sambon Cecilia kände att det skulle ta för lång tid att spara ihop till insatsen för att kunna köpa en bostadsrätt.
De trivs i hyresrätten på Hammarbyvägen. Philip Bajer och sambon Cecilia kände att det skulle ta för lång tid att spara ihop till insatsen för att kunna köpa en bostadsrätt.
De som ägt sin lägenhet de senaste 10 åren har tjänat storkovan på prisökningen.

Samtidigt har de som hyrt av Väsbyhem fått en hyres höjning på 20 procent. Ändå är trycket på dyra ­hyresrätter stort.
ANNONS

Man skulle ha köpt en lägenhet innan priserna gick upp – den tanken har nog slagit många någon gång. En som faktiskt gjorde det var Håkan Karlsson som 1989 flyttade in i en nyproduktion på Jaktvägen 102 i Bollstanäs. Prislappen var 83 500 kronor.

– Jag tyckte det var svindyrt. Jag var 23 år och hade ingen aning om vad jag gjorde för affär.

I somras sålde han lägenheten –för 1,5 miljoner kronor.

– Min mormor hjälpte mig att köpa lägenheten så det är henne jag får tacka, säger Håkan Karlsson.

Bara under de senaste tio åren har snittpriset på bostadsrätter i Väsby tredubblats. Det har gjort att den som nu säljer sitt boende har kunnat bo helt gratis under tiden, visar Lokaltidningen Mitt i:s genomgång av bostadsmarknaden.

Den som i stället valt hyresrätten har inte alls haft samma gynnsamma utveckling. De årliga hyresförhandlingarna har fått hyrorna inom Väsbyhem att gå upp med 20 procent samma period.

Om man desssutom räknar in de höga hyrorna i nyproduktionen och hyrorna i de nyrenoverade miljonprogrammen har snitthyran hos det kommunala bostadsbolaget drivits upp med hela 40 procent till 1 141 kronor per kvadratmeter.

Trots att historien talar för att bostadsrätt lönar sig är trycket hårt på Väsbyhems nyproducerade och relativt dyra lägenheter.

För Philip Bajer och sambon Cecilia blev den nyproducerade hyresrätten på Hammarbyvägen en chans att snabbt flytta ihop.

ANNONS

– Det hade tagit ett år att spara ihop insatsen till en bostadsrätt och vi ville verkligen flytta ihop nu, säger Philip Bajer.

Han säger att hyran på 7 900 kronor för 47 kvadrat är nackdelen medan flexibiliteten är fördelen.

– Det är ett bra sätt att prova på att bo tillsammans.

Johan Thidell, socialdemokratisk ordförande i Väsbyhems styrelse, menar att en viktig poäng med nyproduktioner är att det frigör billigare hyresrätter.

– Men det är också viktigt att vi bygger mindre lägenheter för ungdomar och studenter, som de vi planerar för i Järnvägsparken.

Lokaltidningen Mitt i:s tillbakablick på bomarknaden får Johan Thidell att lyfta en annan skillnad mellan bostadsrätt och hyresrätt – att bara den som äger bostadsrätt kan göra ränteavdrag.

– De som bor på Dragonvägen sponsrar i princip de som bor i bostadsrätter och villor. Det är inte särskilt rättvist, säger han.

tel

Fakta

”Petra” köpte bostadsrätt

Köpte bostad i Väsby hösten 2005. En 55 kvadratmeter stor 2:a för snittpriset 510 510 kronor.

Betalade handpenning på 15 procent och har hela tiden haft 1-årig bunden ränta hos SEB. Hennes totala räntekostnad har varit 106 099 kronor efter att ha fått 45 470 kronor i ränteavdrag.

Hennes månadskostnad har varit som 2015 års snitt: 3 089 kronor.

Total boendekostnad har varit: 476 779 kronor.

2015 säljer hon lägenheten för nuvarande snittpris 1 575 970 kronor.

Reell boendekostnad 2005-2015: + 588 681 kronor!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.