Dyrt att lämna ön med bil söderut

Bågarna till de nya betalstationerna har redan kommit på plats i Ropsten. Från och med nästa år kommer den enda avgiftsfria vägen från Lidingö vara norrut via Norra länken.
Bågarna till de nya betalstationerna har redan kommit på plats i Ropsten. Från och med nästa år kommer den enda avgiftsfria vägen från Lidingö vara norrut via Norra länken.
Redan efter sommaren måste Lidingöbor betala trängselskatt för att ta sig till och från Ropsten.

Beskedet kommer som en chock för många, bland annat Lidingö stad. Vid årsskiftet höjs dessutom avgifterna rejält.

Nu när Norra länken har öppnat i båda riktningarna slopas den så kallade Lidingöregeln, den som ger bilister chans att köra gratis genom innerstan om in- och utfarten sker inom 30 minuter.

Från och med den 7 september kommer det också att kosta att åka från Lidingö till Ropsten. Lidingöbilister kommer alltså inte att kunna infartsparkera eller hämta och lämna passagerare i Ropsten utan att betala trängselskatt.

– Det låter hemskt, det funkar ju inte. Då är det lika bra att hämta inne i stan, säger Rolf Posener som sitter i bilen vid Ropsten.

Enligt Trafikverkets mätningar hämtar och lämnar ett par hundra Lidingöbilister i Ropsten varje dag på vardagar. Man har också kommit fram till att det är både för trångt och för farligt att ha en avgiftsfri av- och påstigningsplats. Någon ny variant av Lidingöregeln som ger bilister möjlighet att åka avgiftsfritt fram och tillbaka till Ropsten är inte heller aktuell.

– Vi följer lagen och det finns ingen dispensmöjlighet däri, säger Birger Höök, projektchef för trängselskatt på Trafikverket.

Varför kan inte betalstationerna stå kvar där de står i dag?

– Det finns inget lagutrymme för det. Norra länken ska vara skattefri och man måste betala när man kör av och på. Ropsten är inte skattefritt, säger Birger Höök.

Transportstyrelsen skriver på sin webbsida att bakgrunden till att betalstationerna flyttas är att Norra Djurgårdsstaden växer. I dag måste de boende där betala dubbel trängselskatt för att åka till närmaste affär i Frihamnen och sedan dubbel trängselskatt igen på vägen tillbaka. Från och med den 7 september kan de åka fritt.

Ska Lidingöbilisterna betala för att boende i Norra Djurgårdsstaden ska kunna åka gratis och handla?

– Det är inte en korrekt beskrivning, man har inte satt Ropsten mot Norra Djurgårdsstaden. Det är inte motivet utan konsekvensen. Vi följer lagen som anger inom vilket område betalstationerna ska stå och som konsekvens får Lidingöborna betala för att åka till Ropsten, säger Birger Höök.

Lidingö stad har länge arbetat mot trängselskatt i Ropsten. Beskedet upprör kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

– Ropsten är vår enda tunnelbanestation och att behöva betala trängselskatt för att åka till tunnelbanan är helt fel. Vi har inte fått gehör för våra åsikter och det är urtrist, säger hon.

Förra veckan öppnades en ny tunnel i Norra länken, vilket gör att Lidingöbor snabbt kan ta sig både söderut och norrut. Tunneln öppnade ett halvår tidigare än väntat och det skyndade också på processen med trängselskatten – till Lidingö stads förvåning.

– De har missat att berätta för oss att det här sätter i gång redan i september. Vi har hela tiden vetat att Lidingöregeln försvinner men att de ska flytta betalstationerna fick vi inte veta förrän nu, säger Anna Rheyneuclaudes-Kihlman.

Enligt Birger Höök har man dock under våren informerat Lidingö stad om att betalstationerna ska flyttas – men däremot inte angett den exakta tidpunkten

– Att det blir i september är ett beslut som regeringen tog i maj någon gång och vi har kanske utgått ifrån att Lidingö stad har koll på det. Men det kanske vi borde ha kommunicerat till dem.

Från den 1 januari 2016 blir trängselskatten dessutom väsentligt högre. I rusningstid kommer det att kosta 35 kronor att passera betalstationen i Ropsten, jämfört med 20 kronor i dag. Även maxtaxan per dag höjs, från 60 till 105 kronor.

Bilister måste då också betala trängselskatt på Essingeleden. Norrut går bra, men det blir alltså inte möjligt att åka söderut från Lidingö utan att betala trängselskatt.

Att behöva betala trängselskatt för att åka till tunnelbanan är helt fel. anna rheyneuclaudes kihlman (m)

Fakta

Flera betalstationer tas bort – och flera tillkommer

Stationerna vid Gasverksvägen, Bobergsgatan, Norra Hamnvägen och Lidingövägen tas bort.

Nya betalstationer placeras på ramperna i Ropsten, vid Roslagstull och Universitetet, Ekhagen och Frescati.

Lidingöbilister kommer att kunna åka direkt ner i Norra länken utan att registreras i trängselskattesystemet.

Den som åker norrut slipper betala, men söderut på Essingeleden blir det trängselskatt.

Källa: Trafikverket