Dyrt skaffa fiber på Värmdös landsbygd

Fiberutbyggnaden går trögt.
Fiberutbyggnaden går trögt.
Bara fyra procent av Värmdöborna på landsbygden har tillgång till fiber. Och det är upp till dem själva att skaffa det.

– Det är orimligt, säger Jari Raivio på Saltarö.

Fiberutbyggnaden går trögt i Värmdö, trots närheten till stan. Spridningen av småhushållen gör dragandet av bredbandskabel olönsamt för de stora företagen och nästan omöjligt för hushållen själva att bekosta.

– Ju glesare husen ligger desto dyrare blir det att bygga ut, säger Björn Strååt, it-chef på Värmdö kommun.

Enligt regeringen ska 90 procent av alla svenska hushåll och företag ha tillgång till bredband om minst 100 Megabit per sekund år 2020.

Målet är nästan nått på Nämdö, Runmarö och Möja sedan hushållen själva startat föreningar, sökt EU-stöd och fått pengar från kommunen för att koppla upp sig.

Men medan skärgårds­öborna kan surfa på fibervågen har endast 25 procent på fastlandet tillgång till snabbt nät. På glesbygden endast 4 procent, en siffra som placerar Värmdö i bottenskiktet länet.

– Vi ligger mindre än tre mil bort från Stockholm och ändå är det som att vi är kvar på 1800-talet härute med våra koppartrådar. Det är totalt haveri, säger Jari Raivio, boende på Saltarö.

Han har startat ett initiativ på Facebook där han kämpar för att fastlandet i Värmdö ska få bättre fiberutbyggnad. Samtidigt kritiserar han kommunen som han tycker borde bekosta en del av satsningen.

– Internet tillhör infrastrukturen och då känns det rimligt att utbyggnaden av fiber också till viss del ska bekostas av skattepengar, säger han.

Men enligt nya regler måste inte kommunen stödja utbyggnaden.

– Tidigare var det krav på att vi skulle finansiera tio procent av summan som bya­lagen fick i EU-stöd, men nu gäller inte det längre, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men ligger det inte i kommunens intresse att Värmdöborna har tillgång till bra nät?

Det är klart att det är viktigt. Men om vi ska satsa pengar på det har vi inte ­tagit ställning till ännu.

I stället vill kommunen underlätta för de kommersiella aktörerna genom att lägga rör i marken som fiberkablar kan dras i.

– Det kan vi göra när vi bygger ut VA-nätet, berättar Björn Strååt.

Jari Raivio tror att kommunen tjänar på att hjälpa Värmdöborna med uppkopplingen.

– Utan bredband är Värmdö varken attraktivt för unga eller företagare, så i slutändan är det ändå kommunen som tar hem värdet av att det finns, säger han.