Ser dystert ut för Storkyrkobadets framtid

Den styrande politiska majoriteten har inga planer på att skjuta till de pengar som krävs för att rädda Storkyrkobadet. Därför kommer badet stänga till årsskiftet – om inte privata aktörer skjuter till pengar.
Den styrande politiska majoriteten har inga planer på att skjuta till de pengar som krävs för att rädda Storkyrkobadet. Därför kommer badet stänga till årsskiftet – om inte privata aktörer skjuter till pengar.
Jonas Gardell vill att badet ska kulturmärkes istället för att stängas.
Jonas Gardell vill att badet ska kulturmärkes istället för att stängas.
De styrande politikerna vill inte skjuta till de pengar som krävs för att rädda Storkyrkobadet. Därför kommer badet stänga till årsskiftet – om inte privata aktörer öppnar plånboken.

Det var på kommunfullmäktiges frågestund som Olle Burell, skolborgarråd tillika ordförande i stadens fastighetsbolag Sisab, fick frågan vad den styrande majoriteten kommer att göra för att bevara Storkyrkobadet. Svaret: ingenting.

– Att subventionera vuxenverksamhet, som det framför allt handlar om eftersom simundervisning kan göras på andra ställen, är inte i längden förenligt med Sisabs syfte, sa Olle Burell, under debatten.

Han sa att badet är en kostsam historia och att staden inte kan bekosta de stora upprustningar som krävs.

– Men om det finns andra aktörer som är villiga att gå in med de ekonomiska medel som krävs för att rädda badet ska självklart Sisab medverka till att hitta lösningar. Men det bör ske snart, sa Olle Burell.

Bakgrunden är att stadens fastighetsbolag Sisab kraftigt vill höja årskostnaden för driften och underhållet av badet, från 120 000 kronor till 650 000 kronor per år. En kostnad som föreningen som i dag drivet badet inte har råd att betala.

Richard Bengtsson (L), var den som på mötet ställde frågan om vad som kommer hända med badet. Han är kritisk till majoritetens inte vill rädda Gamla stans enda badhus.

– Det drabbar simundervisningen, det finns en brist på simhallar och badet har ett stort kulturhistoriskt värde. Det är olyckligt att staden inte kan samordna sig bättre. Man får intrycket att det inte så spelar så stor roll om Storkyrkobadet får finnas eller inte.

LÄS MER: ”Jonas Gardell vill kulturmärka badet”

 

Fakta

Badet är från 1930-talet

Gamla stans enda badhus

Storkyrkobadet i Gamla stan har adressen Svartmangatan 20-22.

Badet har en 14 meter lång bassäng och är inrymt i källaren under Estniska skolan och simhallens valv stammar från 1750-talet.

1932 byggdes den nya Storkyrkoskolan och då inrättades ett skolbad med omklädningsrum, simhall och små porslinsbadkar med dusch ovanför varje kar.

År 1945 tillkom bastu och badet öppnades då för allmänheten och drevs länge av Stockholms stad.

Under 1980-talet kom allt färre besökare sedan bostäderna i Gamla stan hade moderniserats efter hand. Staden hade då planer på att lägga ned badet. Föreningen bildades 1990 och kallade sig Föreningen De Glada Badarna. Denna förening drev badet på kvällstid och under veckoslut. Senare ändrades namnet till Ideella föreningen Storkyrkobadarna.

Källa: Storkyrkobadarna