Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållen får mer i plånboken och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart i Stockholms län, konstaterar organisationen Fastighetsägarna i en ny rapport.
– Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm i ett pressmeddelande.
Täby, Sollentuna och Huddinge
Under en längre tid har det bara varit möjligt att få ihop byggkalkylen i länets centrala delar.
Men redan 2025 blir det möjligt att få ihop kalkylen även i kommuner som Täby, Sollentuna och Huddinge, enligt rapporten. Om ekonomin fortsätter att stärkas under 2026 sprider sig byggmöjligheterna ytterligare utåt i länet.
– Återhämtning gäller tyvärr främst bostadsrätter. Och inte ens där kan vi räkna med en större uppgång. Köparna är fortsatt tveksamma till att köpa lägenheter på ritning och föredrar det äldre beståndet, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.
För hyresrätterna är det ännu tuffare, trots att hushållen åter börjar ha råd att betala nybyggnadshyror. Inte ens på tre års sikt kommer det att vara lönsamt att bygga hyreslägenheter utanför länets mest centrala delar.
Norr om Täby och Sollentuna och söder om Huddinge flaggar prognoserna för fortsatt röda siffror i byggkalkylerna minst ett par år till.
Se kartor över var det blir lönsamt att bygga
Det beror främst på att investerarnas avkastningskrav ligger kvar på höga nivåer, vilket i sin tur beror på den stora osäkerheten om hur hyrorna kommer att utvecklas i framtiden, enligt Fastighetsägarna.
Kan ge lägre hyreskrav
– I de senaste årens hyresuppgörelser har hyresvärdarna burit större delen av de kraftiga kostnadsökningarna. Om det är en signal om framtiden ser det mörkt ut. Osäkerheten leder till högre avkastningskrav och därmed till högre krav på hyresnivåerna för att få ihop nyproduktionskalkylen, säger Nathalie Brard.
Hon menar att det sannolikt krävs "en större reform som minskar osäkerheten i hyresutvecklingen" om det ska bli någon större omsvängning av byggandet.
Vill ni alltså ta ut ännu högre hyror?
– Nej, det vi vill ha är ett fungerande förhandlingssystem som minskar risker, vilket därmed kan leda till lägre avkastningskrav. Därmed skulle nyproduktionshyrorna kunna bli lite lägre än vad som krävs idag, säger Nathalie Brard.
Läs mer i rapporten här.