Medborgarförslag på webben ersätter frågepanelen

Skejtparker är vanliga medborgarförslag i många kommuner.
Skejtparker är vanliga medborgarförslag i många kommuner.
Ulrica Riis-Pedersen (C) lovar att medborgarförslag, så kallade e-petitioner, ska ersätta Frågepanelen.
Ulrica Riis-Pedersen (C) lovar att medborgarförslag, så kallade e-petitioner, ska ersätta Frågepanelen.

Tyresöpanelen och Frågepanelen har gjort sitt. I stället ska e-förslag införas i vår, där det gäller att man får med sig många röster för sitt förslag för att det ska tas upp i politiken.

– Tyresöpanelen är något vi har tittat på sedan 2010, och som inte riktigt fungerat, säger Ulrica Riis-Pedersen (C), ordförande i beredningen för medborgardialog och mångfald. Tyresöpanelen med sina 140 medlemmar har inte varit så aktiv som vi önskat. Det har också varit svårt att komma på vilka frågor som lämpar sig, så det har inte funkat från någon av sidorna.

Vad var fel med Frågepanelen, där Tyresöbor via kommunens webb har kunnat ställa frågor till framför allt politiker?

– Vissa politiker har inte svarat alls, medan andra varit väldigt aktiva. Det har nog berott mycket på om partierna haft personer som haft möjlighet att lägga ned tid på det här.

Vad ska ni ha i stället?

– Vi har tittat på något som vi vill kalla Tyresöinitiativet och som går ut på att medborgarna ska kunna lägga upp förslag på webben. Om tillräckligt många röstar på förslagen ska tjänstemännen bereda frågan så att politikerna sedan kan ta ställning. Vi har tittat på en del kommuner där e-petitioner redan finns. Det här ska lanseras under våren, men vi har ännu inte bestämt hur många röster som ska krävas. Det blir i alla fall mindre än en procent av invånarantalet. Vi har också en rad idéer på hur vi ska öka medborgardialogen, särskilt bland ungdomar.