ANNONS

TV+TEXT: E-type öppnar sitt ”omöjliga projekt”

En utomhusbar som Martin Erikssons team rustar upp som allra mest, en inglasad festveranda, den gamla 1600-talsfästningen intill som besökare får gå in i, och så ett lekrum för barn. Och såklart, Martin Erikssons egenritade ubåtsbar. Det är vad som väntar sommarens besökare på Dalarö skans.  <b>Puff: Se webb-tv från Mitt i Haninges möte med E-type på Dalarö skans.</b>
En utomhusbar som Martin Erikssons team rustar upp som allra mest, en inglasad festveranda, den gamla 1600-talsfästningen intill som besökare får gå in i, och så ett lekrum för barn. Och såklart, Martin Erikssons egenritade ubåtsbar. Det är vad som väntar sommarens besökare på Dalarö skans. <b>Puff: Se webb-tv från Mitt i Haninges möte med E-type på Dalarö skans.</b>
ANNONS

Tisdag klockan 11.37. Vi sitter i Martin ”E-type” Erikssons orangevita, anspråkslösa motorbåt, på väg ut till Dalarö skans.

Det är 24 grader ute. Molnfritt. I en låda på durken ligger en riddarrustning från 1400-talet.

– Den har stått i mitt sovrum i tio år. Nu ska den upp i bröllopssviten, säger den gamla eurotechnostjärnan.

Han är glad, förväntansfull. Men nervös.

Några dagar återstår till nationaldagen som är premiärdag för hans krog med brunch.

– Alla vi är på helspänn, säger Martin Eriksson medan havsvattnet stänker upp på rutorna.

När han fick nycklarna till Dalarö skans 2015 hade han ett mål – göra den gamla 1600-talsfästningen folklig. Så var den en gång i tiden. På 80- och 90-talet hölls sommarkonserter här. Lili och Susie gjorde en av de sista spelningarna.

Men det mattades av. På senare år har det mest varit dyra privatfester. Folk på Dalarö har gnällt, hoppats på nytt liv härute. Då fick Martin Eriksson kontraktet.

– Detta är en skärgårdsdröm jag haft länge, men jag jobbar så mycket att jag knappt hinner njuta av den.

ANNONS

Nu ska han och restaurangpersonalen servera brunch, hamburgare, pommes och öl.

– Det ska inte kosta 300 spänn för en burgare. Folk betalar ju för att ta båten hit, säger Martin Eriksson.

Lanternor och ubåtslampor ligger på borden inne i den omtalade ”ubåtsbaren”. I barhyllan står en ubåtsmodell.

– Ubåtslamporna har suttit i riktiga ubåtar, det är de dyraste sakerna på hela Dalarö skans, säger Martin Eriksson.

Det är han själv som själv ritat baren, som han nu tycker blev lite för hög.

Han bjuder på en cola light från förrådet. Funderar, ställer frågor högt för sig själv. Kommer det några gäster? Hittar folk hit? Funkar musiken? Funkar menyn?

Men han har lyckats förut.

Vikingakrogen Aifur i Gamla stan dömdes ut av många. Nu gör den ”världsrekord”, enligt Martin Eriksson. Ett andra Aifur, på Fjärderholmarna, öppnade han nyligen.

Men Dalarö skans, det är något helt annat. Här blir det inte mjöd och hjortstek, utan skärgård och löjrom.

– Jag är bra på att köra bil, men jag har aldrig gjort det på månen, säger Martin Eriksson.

Söndagsbrunchen ska fortsätta hela sommaren, och ubåtskrogen ska hålla öppet varje dag efter Waxholmsbolagets turer. Från midsommarhelgen blir det kvällsöppet på torsdagar och helger.

Martin Erikssons team har även fem bröllop inbokade.

– Men även om vi haft 50 bröllop skulle vi inte gå plus. Det kostar lika mycket att få ut alla människor och personal till ön. Allmänheten och Dalarö turism måste hjälpa oss att dra folk. Jag lägger alla pengar jag har över på Dalarö skans. Och de pengarna börjar ta slut, säger han.

Statens fastighetsverk håller som bäst på att färdigställa en båtbrygga när vi är här. Men Martin Eriksson hoppas även att en flytbrygga kommer på plats. Det är taxibåtar och båtägarna han tänker på.

– Jag äter själv på skärgårdskrogar 20 gånger varje sommar. Jag har aldrig fått frågan ”vem ska köra mig hem”? Fan, man har ju egen båt, och det är alltid nån som är nykter, säger han.

Men plötsligt ber han oss om hjälp.

– Känner ni nån kille eller tjej med båt? Som kan åka som en dåre fram och tillbaka? Eller de läser kanske detta? Då vill jag säga, gör en tidtabell, lägg ut ditt telefonnummer på alla hemsidor. Tag högst 100 spänn per skalle. Jag anställer dig, jag tar inte en krona, uppmanar han läsare.

Sedan medger han att han inte har en aning om vad han gett sig in på.

– Allt blir inte alltid exakt som man tänkt sig, även om jag har svårt för det. Ibland sover jag inget, äter inget, och jobbar sju dagar i veckan. Jag kan egentligen inte hålla på så här mycket längre. Men jag släpper inte en dröm.

Tre nya sommarkrogar har sökt sent serveringstillstånd

Haninge

Totalt 34 Haningekrogar har tillstånd till uteservering till 23 eller senare.

34 krogar i Haninge har tillstånd att servera på uteservering till klockan 23 eller senare i sommar. En av dem är just E-types nyööppnade ubåtskrog Kustbespisningen, som har tillstånd att servera till klockan 1 på natten såväl ute som inne. Martin Eriksson är en av tre nya krögare som sökt tillstånd till att servera till efter 23 i sommar.

Nåttarö krog och restaurangen och puben vid Östnora är de andra två, och de väntas snart få tillstånd om allt går som det ska.

På Nåttarö, den stora badön, är familjen Ljung från Nynäshamn nya entreprenörer. I Nynäshamn har man främst varit kända för restaurang Kroken.

– Vi jobbar nu för fullt med att fräscha upp både restaurangen och de 50 stugorna i stugbyarna, säger Niklas Ljung, 25.

Men det finns alltså fler krogar – 34 med E-types inräknad – som har tillstånd att servera ute till 23 eller senare.

– Men jag menar att det inte nödvändigtvis är avgörande om kvällen blir bra om en uteservering har öppet till 23 eller inte, det kan ju vara väldigt bra stämning även om stället stänger 22, säger Andreas Rosenblad, Haninges alkoholhandläggare.

Haninge har inte, likt Stockholm, ändrat riktlinjerna för alkoholserveringstider senaste året utan utgångspunkten är att 22:00 är normala stängningen för uteservering. Senare tider beviljas bara om risken för att grannar ska störas bedöms som liten, enligt Andreas Rosenblad.

Några exempel runt om i kommunen på uteserveringar som har tillstånd att servera sent är till exempel Bakfickan vid Utö värdshus på Utö, som har öppet till 3. Vill man inte ut i skärgården utan hålla sig på land, så finns lokala krogen Fisken i Västerhaninge centrum som också får servera till 23 utomhus. I Haninge centrum har till exempel Olearys Haninge tillstånd att servera sent också.