ANNONS

Ebba bjöd in till homeparty

Ebba Busch Thor kom till Lidingö för att bjuda på homeparty, precis som Gudrun Schyman i förra valrörelsen.
Ebba Busch Thor kom till Lidingö för att bjuda på homeparty, precis som Gudrun Schyman i förra valrörelsen.
Politikern Gudrun Schyman var först med att ordna politiska samtal hemma i tilltänkta väljares vardagsrum. Nu gör KD:s partiledare Ebba Busch Thor samma sak.
ANNONS

Det är en mörk novemberkväll när jag träffar KD:s partiledare Ebba Busch Thor på ett homeparty i en villa på Lidingö. Det är ett stort intresse bland KD:s anhängare att få träffa partiledaren och när vi kliver in i villan får fotografen och jag sätta på oss skoskydd innan vi går in i köket där vi får göra intervjun. Bara några timmar tidigare har Säpo:s chef Anders Thornberg meddelat att Sverige höjt hotnivån till en fyra.

– Det är ett allvarligt läge och jag har stor förståelse för att många människor känner oro, säger Ebba Busch Thor (KD).

I det läge som nu råder anser Ebba Busch Thor att regeringen skulle behöva öka Säpo:s kapacitet.

– I vår budget lade vi något mer för att Säpo ska ha tillräckligt med kapacitet för att kunna analysera den information de får, säger hon.

Terrorattentaten i Paris och den förhöjda hotnivån i Sverige kommer mitt i en ansträngande flyktingsituation där runt 10 000 personer varje vecka söker asyl i Sverige. Ebba Busch Thor har tidigare presenterat förslag om både asylzoner och att polisen ska få ökad kapacitet för att förhindra att människor som kommer in i landet avviker.

– Vi kan inte ha ett parallellsamhälle och måste förhindra möjligheten av vistas illegalt i Sverige.

Du har fått kritik från både Alf Svensson och Amnesty för förslaget om asylzoner, hur ser du på kritiken?

– Alf hade väl mest synpunkter på hur det skulle utföras men han har ju förmånen att slippa vara partiledare för Kristdemokraterna (skrattar). Amnesty har fått det att låta som att det skulle frångå asylrätten och det gör det inte. Idag tar det alldeles för lång tid innan man får besked och man får leva i ovisshet länge, säger Ebba Busch Thor.

I våras när Ebba Busch Thor skulle medverka i en partiledardebatt fick hon i sista stund ställa in eftersom hennes förlossning startat. Och efter födseln skrevs det mycket om hennes roll som både förälder och politiker. Jag undrar hur hon ser på att det aldrig skulle skrivas samma sätt om en manlig politiker.

ANNONS

– Jodå jag kan bli irriterad på det. Jag vill understryka att det inte är något man ska ta lätt på att få ihop familjeliv och arbete. Det var inte självklart för mig heller men jag vänder mig mot att det skulle vara självklart att det är ett hinder. Jag kan tycka att det är okej att inte ta topposter när barnen är små, att det ska vara upp till varje familj, säger hon.

Är du feminist?

– Nej, jag kallar mig inte det. Feminism i svensk kontext är väldigt starkt förknippad med kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser och tvångsdelning av föräldraförsäkringen. Hade vi haft det hade det varit svårt för mig att bli partiledare, säger hon.

Vi kan inte ha ett parallellsamhälle och måste förhindra möjligheten att vistas illegalt i Sverige.

Fakta

Från Uppsala

Ålder: 28 år

Familj: Niklas Bush Thor, sonen Birger

Karriär: 2006-2010 kommunpolitisk sekreterare. 2010 kommunalråd, Uppsala. 2015 kommunalråd i opposition, Uppsala. 2015 Kristdemokraternas partiledare.

Fakta

Fem snabba

Fotboll / hockey: Fotboll alla dagar i veckan (Ebba Busch man Niklas spelar i IK Sirius).

Tv-serier / böcker: Tv-serier, böcker kör jag på semestern.

Lidingö / Uppsala: Måste svara Uppsala.

Storstad / landet : Landet.

Hämtmat / hemlagat: Hemlagat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.