Edö servicehus kan läggas ner

Farsta stadsdels­förvaltning föreslår att Edö servicehus i Farsta strand läggs ner. Alla 149 servicelägenheter ska försvinna.

Personal och de äldre fick beskedet i förra veckan.

– Det är självklart så att människor är upprörda och ledsna, säger Päivi Kabran, avdelningschef för äldreomsorgen i Farsta.

Om förvaltningens och fastig­hetsägaren Micasas förslag går igenom måste alla servicelägenheterna stå tomma sommaren 2017. Det ena huset kommer att omvandlas till ett vård- och omsorgsboende medan det andra helt eller delvis blir seniorboenden.

Antalet vård- och omsorgsplatser kommer då att öka från dagens 88 till 108.

– Förslaget innebär att vi kan försörja det framtida behovet av vård- och omsorgsboenden för de mest sjuka äldre, att man prioriterar dem, säger Päivi Kabran.

Samtidigt måste de som bor i lägenheterna flytta ut.

– Handläggare kommer att hjälpa alla att hitta nya bostäder, utifrån på vilka behov de har.

När Arbetsmiljöverket 2012 besökte den delen av Edö som i dag är vård- och omsorgsboende konstaterade man att badrummen är för små. Om staden inte byggde om före den 2 januari 2019 skulle verksamheten inte längre få bedrivas.

– Vi hade hoppats på att kunna bygga om så att vi hade kunnat behålla alla platser, men det är inte möjligt. Kostnaderna skulle bli väldigt höga och ge orimligt höga hyror, säger Päivi Kabran.

Nämnden ska ta ställning till förslaget vid sitt möte på torsdag.