ANNONS

Lidl i Edsberg öppnar i nästa vecka – med el i laddstationerna

Nya Lidl-butiken i Edsberg öppnar den 24 oktober
Bild från när Lidl öppnade i Kista galleria tidigare i år. "Det brukar vara högt tryck när vi öppnar en ny butik", säger Petra Whitehead.
Lidl
Sedan de första solcellerna installerades 2016 har Lidl producerad 600 000 kw/h solel vilket motsvarar 33,6 miljoner mobilladdningar.
Lidl-butiken på Djupdalsvägen har försenats i flera omgångar, men nu är den färdig och torsdagen den 24 oktober öppnar butiken.
ANNONS

– Ja, klockan 8 klipper vi bandet och släpper på folk. Det brukar vara väldigt högt tryck när vi öppnar en ny butik. Första dagen blir det provsmakning och barnaktiviteter och hela första veckan har vi olika erbjudanden, säger Petra Whitehead, pressansvarig på Lidl.

Lidl köpte tomten nära Rudbecksgymnasiet redan 2005. Därefter har det varit en hel del turer. Först med bygglov, och när det väl hade löst sig och bygget skulle starta upptäcktes markföroreningar som behövde saneras.

”Nu är det sista rycket”

Men nu öppnar alltså butiken, några år senare än planerat.

– Ja, nu är det sista rycket för att fylla på varor och få igång butiken till öppningen, säger Petra Whitehead.

Aningen mindre än snittbutiken

Totalytan är 2 000 kvadratmeter, varav 1 123 är butiksyta. Det är något mindre än snittet för en Lidl-butik, men butiken kommer att ha fullt sortiment försäkrar Petra Whitehead.

I april berättade Lokaltidningen Mitt i att Lidl-butiken på Djupdalsvägen får laddstationer, fyra snabbladdare för elbilar.

Lidl öppnar butik med laddstationer i Edsberg

En eller två stationer laddade

Då såg det dock ut som att de inte skulle kunna användas redan från öppningen, på grund av att området var underförsörjt med elkapacitet och elanslutningen inte skulle bli klar i tid till öppningen. Men det har åtminstone delvis löst sig nu, berättar Petra Whitehead.

ANNONS

– Ja, laddstationerna är på plats och enligt SEOM finns det tillräckligt med el till en eller två av dem i nästa vecka. SEOM väntar nu på grävtillstånd så att de kan gräva upp ute i gatan och koppla för full matning. När det är klart ska alla fyra fungera, men det går inte att säga när det blir, säger hon.

Elen kommer från solceller

På laddstationerna finns tre olika uttag för laddning med likström eller växelström och det är gratis att ladda sin bil.

Elen kommer från solceller på butikens tak eller solceller monterade på väderskydden till laddstationerna. Solcellselen kan dessutom täcka upp till 20–25 procent av butikens elbehov.

– Hela anläggningen är hållbarhetscertifierad och har en hög grad av hållbarhet på allt – själva byggnaden, solceller, laddstolpar, kyla, uppvärmning och energi, säger Petra Whitehead.

Butiken i Tureberg blir kvar

Sedan tidigare finns en Lidl-butik i Sollentuna, i Tureberg.

Den kommer att vara kvar även när den nya har öppnats.