Edward har fixat Brommabornas skor i 25 år

Edward Issa klackar om ett par skor i skomakeriet på Brommaplan, där han jobbat i över 25 år.
Edward Issa klackar om ett par skor i skomakeriet på Brommaplan, där han jobbat i över 25 år.
Mycket pill blir det. Men jämfört med för 20 år sedan är det relativt lite att göra i verkstan nuförtiden, menar Edward.
Mycket pill blir det. Men jämfört med för 20 år sedan är det relativt lite att göra i verkstan nuförtiden, menar Edward.
I snart 30 år har Edward Issa ägnat sig åt skomakaryrket.
Ett utdöende hantverk vars bästa tid på året är nu när höstrusket övergår i vinter.
– Det blir färre kunder varje år, men just nu är det mycket att göra, säger han.

Det slipas, skärs, limmas och putsas för fullt i det lilla skomakeriet på Brommaplan. Här har Edward Issa fixat Brommabornas skor i över 25 år, och just nu, i början av ett snöslaskigt november, råder någon typ av högtryck.

– Folk behöver hjälp med att klacka om sina skor och få bättre fäste, säger Edward.

För snart 30 år sedan beslutade han sig för att lämna hemlandet Syrien och resa till Sverige. Några år senare befattade han sig med skomakaryrket för första gången, och sedan dess har det bara rullat på.

– När jag kom till Sverige var jag svetsare och svarvare, men jag hade kusiner som startat ett skomakeri så jag började arbeta där eftersom det låg ganska när mitt yrke. Efter 3-4 månader var jag proffs, säger Edward och skrattar.

Sedan 1989 driver han skomakeriet vid Brommaplan. Men det som började som en blomstrande verksamhet har sett en dalande kurva de senaste decennierna.

– Det gick riktigt bra i några år, men efterhand har antalet personer som vill ha hjälp med skorna minskat för varje år. Folk köper skor för några hundralappar, slänger dem och köper nya i stället, säger han.

Någon kundbrist är det dock inte tal om just vid den här tiden på året. Tvärtom. Oktober, november och december är årets bästa månader tack vare det ”dåliga” vädret.

Just vädret är anledningen till att Ingegerd Lundin väljer att titta in i butiken dagen till ära. Hon har tagit bussen från Ekerö för att göra ärenden i Bromma.

– Jag höll på att slå ihjäl mig där ute, kan du fixa så att jag inte halkar? säger hon, innan hon tar av sig skorna och sträcker över dem till Edward. En kvart senare lämnar hon nöjt lokalen med nya sulor under fötterna.

– Jag brukar vara bra på att ta hand om mina skor, men mot halkan behöver jag hjälp, konstaterar hon, innan hon ger sig ut i ovädret.

Vad ska man tänka på för att ta hand om sina skor den här tiden på året?

– Det viktigaste är att behandla skorna i förväg, och då finns några grundregler. Skinn/läder måste ha mycket fett. Fett för läder är vad vatten är för en människa. Och när man ändå håller på ska man smörja in dragkedjan också. För mocka gäller impregneringsspray, säger Edward, innan han ursäktar sig och tar hand om nästa kund med stövlar i hand.