Efter 35 år – nu ska Spångas bollhall rivas

Badminton och bollhallen som stått på samma plats i 35 år. Till sommaren ska den rivas.
Badminton och bollhallen som stått på samma plats i 35 år. Till sommaren ska den rivas.
Noa Löwinder
Noa Löwinder
Efter 35 år läggs Spånga badminton- och bollcenter ner. Anledningen är exploateringen av Bromstensstaden.

– Varje gång jag går in i hallen och ser liv och rörelse tänker jag för mig själv, ska det här verkligen bort?, säger Jonas Hansen.

Spånga badminton- och bollcenter har stått intill Spånga station sedan 1981, då verksamheten startades. Men nu har marken sålts eftersom kommunen tillåter de privata markägarna att bygga bostäder bredvid järnvägen.

– Jag har kämpat på i många år med olika krångliga och tillfälliga bygglov. Nu känner jag någonstans att jag måste ge upp. Jag har ingen chans när det ska byggas bostäder på marken och jag tror att det finns en risk för att det här kan drabba fler idrottshallar, säger Jonas Hansen, ägare till hallen.

Det är till sommaren 2016 som badmintonhallen måste rivas. Men fram till dess kommer verksamheten att fortsätta som vanligt. Jonas Hansen är kritisk till att flera stora idrottshallar i västerort rivits den senaste tiden och tar upp idrottshallen vid Brommaplan som exempel.

– Flera av Stockholms största idrottshallar på samma sida av staden har rivits på bara några år för att ersättas med bostadsområden. Nya bostadsområden borde rimligtvis i stället öka efterfrågan på idrottshallar, som faktiskt fyller en stor samhällsnyttig funktion, säger Jonas Hansen.

I Spånga badminton- och bollcenter bedrivs flera verksamheter och enligt Jonas Hansen har de under högsäsong tusentals kunder i veckan som spelar badminton, innebandy, squash och golf. Dessutom har korpen seriespel och divisioner i sporterna i hallen.

– Det är både glädjande och rörande med alla kunder som hör av sig och stöttar mig i det här. Men samtidigt är det väldigt tråkigt att hallen tvingas stänga, det är trots allt mitt livsverk sedan 22 år, säger Jonas Hansen.

Jonas Hansen är öppen för att fortsätta bedriva verksamheten på en annan plats om ett rimligt alternativ uppenbarar sig. Men samtidigt är han trött på att kämpa för hallen.

– Det finns ett intresse från allmänheten att behålla hallen, men det är betydligt svalare från kommunens håll. Jag kommer att sakna alla kunder och mina anställda. Men jag kommer inte att sakna att konstant gå runt och vara orolig för hallens framtid, säger han.

Hallen är belägen på privat mark som nu är såld till bostadsföretag som kommer att bygga bostäder på platsen. Tidigare har det inte fått byggas bostäder på marken på grund av buller- och säkerhetsskäl, eftersom att den ligger så nära järnvägen. Men de reglerna har nu ändrats.

– En idrottshall är en mycket stor verksamhet till ytan i förhållande till omsättning och därmed inte alls lika lönsam som att sälja marken till bostadsbyggande. Många idrottshallar ligger på sådan mark som man inte tidigare fått bygga bostäder på av just den orsaken, säger Jonas Hansen.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt fastighetsägaren.