Min lokala hjälte

Efter 40 år i huset kastas de ut

Paret Andersson har hyrt ett hus av Salem kommun i snart 40 år. Nu ska de ut och huset ska rivas.

Kommunen vill ha marken till kommande exploateringsplaner – planer som ännu inte klubbats igenom.

Brevet från kommunen gav dem en chock.

– Vi blev helt sänkta. Vi blir utkastade från hemmet vi har haft i snart 40 år, säger Bo Andersson.

Hans fru Ulla-Britt Alwin-Andersson flyttade till huset 1974. Hon hade fått nys om bostaden via kommunen där hon var anställd. Strax därefter flyttade Bo in.

– Vi visste att det var ett rivningskontrakt. Men sedan vi skrev kontrakt på 70-talet har vi inte hört något från kommunen – samma kontrakt har bara rullat på.

Deras barn föddes och växte upp i villan, och de planterade växter och anlade ett trädgårdsland. Villan var deras hem. Men så strax före jul kom brevet.

– Det stod att vi var uppsagda, att huset skulle rivas. Vi blev förtvivlade. Nu i september ska vi flytta, men vi har inte hittat något annat, berättar Bo Andersson.

Anledningen till att huset ska rivas är de nya planerna för Rönninge centrum. Nya hus ska byggas, med butiker i bottenvåningarna. Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om idéerna, men först nu finns ett förslag där det går att se kommunens planer.

Där parets hus står ska det bli två nya hus med lägenheter. Även villan bredvid – som är privatägd – hoppas kommunen köpa, och därmed få tillgång till vattnet.

– Vi har diskussioner med den fastighetsägaren. Kommunen vill åtminstone köpa en del av fastigheten så allmänheten får tillgång till sjön, säger Maria Kavcic, tillförordnad chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Hon förklarar att huset där paret Andersson bor är ett av få som kommunen har kvar i sin ägo.

– Rivningskontrakt upprättar man ju för att man egentligen har en annan plan med huset. Sedan är det ju kanske lite olyckligt att de haft ett sådant kontrakt i 40 år.

Är det rimligt att säga upp kontraktet när planerna inte är politiskt klubbade?

– Vi måste ju arbeta utifrån att planerna ska bli klara och vi vill ju börja exploatera marken i början av nästa år, säger Maria Kavcic.

Rönningepartiet är emot hela exploateringen och håller på att samla in namnunderskrifter till en folkomröstning mot planerna.

– Det är som en ren avhysning av ett par som bott vid sjön i 40 år innan några som helst politiska beslut är fattade. Det är att kringgå demokratin. Jag förstår inte hur de har mage att göra så, säger Mikael Israelson från partiet.

Arne Närström (S), oppositionsråd, tycker att planerna för Rönninge i stort sett är bra.

– Vi behöver säga upp hyresgästen för att exploatera marken. Men jag tycker att kommunen borde erbjuda paret någon annan bostad, säger Arne Näström.

Kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) anser också att tomten behövs för att kunna genomföra detaljplanen.

– Visst, vi har inte tagit det slutgiltiga beslutet ännu, men det hoppas vi ska ske under hösten, säger han.

Bo Andersson är ledsen över att lämna huset som varit hans och hustruns hem i 40 år.