ANNONS

Efter 50 år slår bryggeriet igen

PET-flaskorna har redan flyttat. Och snart stängs hela Spendrups ner i Vårby.

– Stämningen är jätte- tung här nu, säger bryggeriarbetaren Ulf Lindkvist.
ANNONS

Han hade trott att han skulle jobba på bryggeriet till pensionen. Men så blev det inte.

– Det är tråkigt. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag har tre år kvar till pensionen så det blir besvärligt att hitta något nytt jobb, säger Ulf Lindkvist och tystnar.

I den 50 000 kvadratmeter stora byggnaden doftar det än så länge malt och humle. Men det finns redan öde ytor och de ska bli fler. Bryggeriet ska efter 50 års produktion läggas ner.

Spendrups Bryggeri har inlett en total avveckling, och ska om ett halvår helt lämna Vårby gård och i stället flytta produktionen till Grängesberg.

Nyligen stängdes PET-flaskeproduktionen i Huddinge och i och med det fick flera anställda gå. Totalt är det 172 personer som mister sina jobb på grund av nedläggningen. En av dem är alltså Ulf Lindkvist.

– Många av kollegorna har jobbat här i 25-30 år. Det är inte roligt för någon av oss. Jag gillar jobbet, så det känns trist att sluta.

Själv har han jobbat på företaget sedan 1972. När han började drev Kooperativa förbundet (KF) bryggeriet, och sedan 1989 har hela anläggningen tillhört Spendrups.

Alla anställda i Huddinge har fått söka jobb i Grängesberg – något som endast två personer har gjort. Många har sina familjer här, Ulf Lindkvist är en av dem.

En annan är produktionschefen Richard Bengtsson, som inte heller följer med till Grängesberg.

ANNONS

– Jag ser på avvecklingen med både sorg och spänning. Det är klart det är tråkigt för alla som blir av med jobbet, samtidigt förstår jag Spendrups ur ett kostnadsperspektiv.

Företaget behöver expandera – vilket inte är möjligt i Huddinge då det inte finns mer mark att bygga på.

– Stockholm mister det enda stora bryggeriet som finns kvar i länet. Fast Spendrups har hyreskontrakt på byggnaden i ytterligare tio år, så vi letar hyresgäster. Men det är svårt, säger Richard Bengtsson.

Huddinge kommuns näringslivschef Pia Forsberg beklagar att bryggeriet lämnar Vårby.

– Det är oerhört tråkigt. Det är ett av våra största privata företag. Det är alltid en stor katastrof när folk förlorar sina jobb, och många av de som arbetar på Spendrups bor ju i Huddinge.

Förutom Huddingebor är det till stor del invånare i södra delen av Stockholm som jobbar på bryggeriet. Pia Forsberg menar att arbetsplatser som Spendrups behövs i den här delen av Stockholms län.

– Det bor flest människor söder om staden, men de flesta jobben finns i norr. Det är ju inte hållbart i det långa loppet, det är ju bättre om arbeten finns närmare där man bor.

Ett problem i Huddinge är att det finns för få stora arbetsgivare, menar Pia Forsberg.

– Det är viktigt att vi har privata arbetsgivare. Vi har cirka 5 000 aktiva företag, och en stor del är småföretag med en till fem anställda. Då behövs det stora arbetsplatser och där har Spendrups varit väldigt betydelsefulla.

Hon är ändå hoppfull och hoppas att bryggerijätten kan hitta andra företag som kan flytta in i lokalerna.

– Lokalerna som nu töms är ju attraktiva och ligger i anslutning till E4. Vi jobbar gemensamt med Spendrups för att se vad vi kan fylla lokalerna med. Och huvudkontoret ska ju vara kvar, vilket vi är glada över.

– Samtidigt är det beklagligt för de enskilda individer som mister jobbet. Vi hoppas att de kan få nytt jobb, säger Pia Forsberg.

Ulf Lindkvist mister jobbet han har haft i 40 år.

Fakta

Anrikt bryggeri

Bryggeriverksamheten i Huddinge började som en brunnsort i början av 1700-talet. År 1933 uppfördes en mineralvattenfabrik, som 1942 köptes av Kooperativa förbundet.

År 1963 färdigställdes Wårby bryggeriets nya anläggning i Vårby. Bryggeriverksamheten övertogs 1989 av Spendrups.

De 26 stora öltankarna på cirka 200 000 liter vardera är det enda som flyttar med till Grängesberg.

Källa: Spendrups,

Kulturarv Stockholm