ANNONS

Efter bilbränderna – fler poliser till Bro

Under maj månad patrullerar extra poliser i Bro centrum.
Under maj månad patrullerar extra poliser i Bro centrum.
ANNONS

13 bilbränder på drygt en månad, sönderslagna polisbilar och inbrott. Oroligheterna i centrala Bro har eskalerat. Nu avsätts extra polisresurser i centrum.

– Läget är akut, säger Magnus Nilsson, kommunpolis.

Fyra poliser vankar av och an i Bro centrum. Några barn stannar till för att ställa frågor. De flesta går förbi.

Poliserna ingår i den extraresurs som sattes in för två veckor sedan. Den kommande månaden ska fler poliser befinna sig i centrala Bro under kvällar och nätter, med anledning av den senaste tidens bilbränder, inbrott och vandaliseringar.

– Läget är så akut att vi formulerat en handlingsplan. Vi har tryggat en resurs vars enda uppdrag är att vara i Bro, prata med ungdomar och invånare och framförallt – rycka ut så fort det händer något, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.

Magnus Nilsson kallar situationen i centrala Bro för ett ”haveri”.

– Det finns näringsidkare som utsatts för sju inbrott sedan november. Det man har tillgripit är på värden mellan 20 och 100 spänn, vilket tyder på att man gör det här för att jäklas. Vi tänker inte låta några få individer sätta reglerna i centrum.

Polisens ”bestämda uppfattning” är att oroligheterna kan knytas till en grupp med unga vuxna.

Magnus Nilsson beskriver en kärna på cirka 15 personer, som avancerat från mindre fall av skadegörelse till allt grövre brottslighet. Smällarna som skapade oro under hösten har bytts ut mot gatstenar och bensindunkar.

ANNONS

– Kärnan har i sin tur en svans med 30 ytterligare ungdomar, som har börjat introduceras i brottslighet. Nu gäller det för oss att fånga upp dem så att inte kärnan utökas med tio till.

Under valborgsmässoafton sattes fyra bilar i brand på flera platser under kort tid. Några dagar tidigare vandaliserades två polisbilar och förrförra helgen brann ytterligare tre bilar. Vid en av bilarna hittade polisen en bensindunk. Än har ingen gärningsman gripits.

– Det blir varmare ute och ungdomarna hänger ute mer. Vi har haft nog med problem under vintern. Nu finns det risk att det blir ännu värre, säger Magnus Nilsson.

Trots det är han hoppfull: problemen går att lösa – om alla hjälps åt.

– Det är en alldeles för stor andel av områdets ungdomar som är med i det här. Samtidigt är gruppen så liten att det är hanterbart. Men polisen kan inte lösa det här själva. Nu behövs initiativ från frivilligföreningar, nattvandrare och tjänstemän. Polisen har bidragit med extra resurser. Nu är det upp till kommunen att vara med och växla upp.

Fakta

13 bilbränder på en dryg månad

14 mars: Vid klockan 00.19 tillkallades räddningstjänsten när en bil brann på Stationsvägen i Bro. Bilen totalförstördes.

23 april: Larmet kom in vid klockan 23.20 på lördagskvällen. Räddningstjänsten fick rycka ut till Örnstigen i Bro där två bilar brann.

24 maj: En av bilarna på Örnstigen började brinna igen. Branden spred sig till ytterligare två bilar som stod intill, varav en blev totalt utbränd.

1 maj: Totalt fyra bilar i centrala Bro under valborgsnatten, bland annat på Härnevi skolväg.

6 maj: Tre bilar brann i centrum under natten. När väktare kom till parkeringen vid Bro station klockan 04.30 lämnade två bilar parkeringen. Kvar på platsen stod en bil med krossade rutor och en bensindunk intill.

Källa: Polisen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.