ANNONS

Efter fem år – ”har blivit en modern by”

Misa Landström
Miza Landström.
frisölast
Materiel till den kommande frisörutbildningen i Lwengo väntar på att fraktas ner.
Elikia Na Biso
Saker till sjukhuset och de funtionshindrade barnen i Kongo kommer fram.
Rullstolar, utbildning, skolbyggnader och operationssal. Miza Landströms välgörenhetsarbete i Bandunduprovinsen i Kongo har gjort att den lilla byn Lwengo förändrats radikalt.
– Det är en modern by nu, säger Miza Landström.
ANNONS

För åtta år sedan, under en resa till Kongo, träffade Misa Landström en liten pojke som hade ett funktionshinder. Han hade ingenstans att ta vägen; ingenting att göra; ingen framtid.

– Jag brukar säga att barn med funktionshinder finns i Kongo, men de syns inte, säger Miza Landström.

Där och då startade Mizas engagemang när hon startade en förskoleklass för funktionshindrade. Snart växte förskolan från åtta elever till 30.

Startade egen organisation

– Jag besökte ett barnhem för funktionshindrade barn. Där bodde 100 barn, men det fanns bara en rullstol – utan riktiga hjul, berättar hon och fortsätter.

– När jag kom hem till Sverige igen kontaktade jag stora biståndsorganisationer för att se om de kunde hjälpa till med rullstolar, kryckor och annat som behövdes där nere. Men de sa nej.

Då gjorde hon slag i det på egen hand. För fem år sedan startade hon sin egna organisation Elikia Na Biso.

Hon kontaktade hjälpmedelscentralen som hade massor av begagnade rullstolar, kryckor och specialskor som de skulle slänga. Nu behövdes bara pengar till frakt. Något som hon lyckats samla in genom loppisar, bidrag från Pingstkyrkan och familj och vänner.

Faksimil Mitti

Tidigare reportage i Mitt i Tyresö om Miza Landströms arbete.

Arbetet har fortsatt genom åren och efter att ha arrangerat insamlingsgalor, sålt mat på Tyresöfestivalen och genom samarbeten med bland annat KTH har byn Lwengo nu en skola med nio klassrum.

ANNONS

– Det är studenter vid KTH som har ritat och hjälpt till att bygga skolbyggnaderna som  examensarbeten, berättar Miza Landström.

Mycket för ”lite”

Insamlingarna har även gjort att de har kunnat bygga vattensamlare som ger rent dricksvatten, en operationssal och mängder av skolmaterial till barnen i byarna.

– Vi har kanske fått ihop 500 000 kronor under de här åren. Sveriges årliga bistånd till Kongo är 500 miljoner kronor. Jag förstår inte att det inte händer mer med så mycket pengar, säger Miza Landström.

På vilket sätt har byarna förändrats sedan du startade Elikia Na Biso?

– Det är jätteskillnad. Lwengo ligger mitt ute i djungeln, men idag är det en modern by, säger Miza Landström.

Satsar på mikrolån

Men hon är långt ifrån färdig. Nyligen köpte hon en bit mark i området. Där ska hon bygga ett dagcenter för funktionshindrade ungdomar.

– När barnen är för gamla för att bo kvar på barnhemmen har de ingenstans att ta vägen hamnar tjejerna ofta i prostitution och killarna tillbaka på gatan, berättar hon.

På dagscentret kommer unga att kunna utbilda sig till sömmerskor, snickare eller frisörer, så de kan försörja sig.

Vi behöver ungefär 120 000 kronor till för att bygga det. Men det kommer lösa sig, det gör det alltid.

Hon har även börjat satsa på räntefria mikrolån till kvinnor i området, för att stötta deras verksamheter.

Hon började med att låna ut 400 kronor var till tio kvinnor för att de skulle utveckla sin säljverksamhet. Varje månad betalar de tillbaka 85 kronor var av lånet.

– Pengarna som de betalar tillbaka går till att stötta fler kvinnor som vill utveckla sin verksamhet. Ju mer de betalar tillbaka, desto fler kan få lån, säger Miza Landström.

Elikia Na Biso

Några av kvinnorna som har fått ta del av de räntefria mikrolånen.

Tyresö – ett begrepp

Efter allt som har hänt i Bandunduprovinsen sedan Misa Landström startade sin organisation, så har Tyresö blivit ett känt begrepp i området.

– Barnen vet knappt vart Sverige ligger, men de har full koll på vad Tyresö är, säger Miza Landström och lägger till:

– Under de här åren som jag har arbetat med att samla in pengar och saker till Kongo så har jag märkt att det finns en speciell anda i Tyresö. Många vill hjälpa till. Hela kommunen är som en liten by som samarbetar.

skollogga Elikia

Förut var det tomt, nu står tre skolbyggnader i Lwengo – och fler ska det bli.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.