ANNONS

Efter bottenbetygen görs ny undersökning

De äldre tycker att vården på Koppargården blivit sämre sedan kommunen tog över. Det visar en brukarundersökning.

Men alla håller inte med om att det är dåligt på äldreboendet.

– Min man har det bra, säger Inger Karlsson.
ANNONS

Hon bor i Hässelby villastad och har sin man på Koppargården, på demensboendet, och hon är mer än nöjd med vården.

– Det jag kan hålla med om är att personalen har får långa arbetsdagar, men trots att de har det gör de ett fantastiskt jobb, säger hon.

Fyra dagar i veckan besöker hon sin man, och brukar vara med honom nästan hela dagen.

– Han skulle inte vara så glad och inte äta så bra om han inte mådde bra, så han är välmående. Han är alltid ren och fin när jag kommer och det luktar fräscht på rummet. Det är synd att Koppargården har så dåligt rykte, säger hon.

Stockholms stad tog över äldreboendet Koppargården från vårdbolaget Carema i februari 2012. Förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om den senaste brukarundersökningen som Stockholms stad genomfört bland de äldre på Koppargården. Den visade att de äldre tycker att det blivit sämre sedan staden tog över, och äldreboendet fick rekordlåga betyg för trivseln.

De anställda har blivit färre och de som är kvar har längre arbetspass. Enligt fackförbundet Kommunal finns en oro bland de anställda att man från politiskt håll medvetet håller nere budgeten för Koppargården för att visa att det är bättre att driva hemmet i privat regi.

Men alliansen i stadsdelsnämnden har i dagsläget inga planer på att ändra huvudmannaskapet för Koppargården.

Bo Arkelsten (M), ledamot i stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby, säger att majoriteten i nämnden inte har tagit ställning till annat än att de tycker det är viktigt att personalen får arbetsro.

– Den här brukarundersökningen gjordes i ett läge när det var oroligt på Koppargården, efter att man stängt ner avdelningar och flyttat om de boende och personalen, säger han.

ANNONS

Nu gör man en ny, egen brukarundersökning.

– Då får vi se om resultatet blir ett annat efter att läget har stabiliserat sig, säger Bo Arkelsten.

Stadsdelsnämndens vice ordförande i Hässelby-Vällingby, Leif Larsson (V), säger att man var enig i nämnden om att kontraktet med Carema skulle sägas upp.

– Det fanns också en allmän politisk enighet om att Koppargården skulle fredas för att hinna jobba ihop verksamheten. Men i stället kom ett beslut från kommunfullmäktige om att två plan skulle friställas, vilket innebar en väldig personalturbulens och så vidare, vilket har påverkat både trivsel och kvalitet.

Undersökningen gjordes i ett läge när det var oroligt på Koppargården.Bo Arkelsten (M)

ANNONS