Efter brandattackerna – socialsekreterare kräver skadestånd

Ekvägen i Tumba efter en av attackerna.
Ekvägen i Tumba efter en av attackerna.
Efter brandattackerna mot socialtjänsten kräver fackförbundet Vision motsvarande tolv månadslöner till två socialsekreterare som jobbat för Botkyrka kommun. Den 12 april ska facket försöka komma överens med kommunen.

Det har redan varit en förhandling på lokal nivå mellan facket och kommunen, men utan att parterna kunde komma överens.

Vision menar att Botkyrka kommun på flera sätt brustit i agerandet i samband med attackerna och den påföljande rättegången, och inte tagit de anställdas oro på allvar.

– Det är inte bara vid ett tillfälle som kommunen inte skött sig utan vid flera tillfällen, säger Marcus Nordgren som förhandlar för Vision.

Kommunen håller inte med om det och har enligt facket hittills erbjudit tre respektive två månadslöner i förhandlingarna, som fortsätter den 12 april.

Tidningen har sökt Socialförvaltningens chef Marie Lundqvist för en kommentar, vilken dock var bortrest på semester. Tidigare har hon dock uttalat sig på kommunens hemsida:

-​ Det som vår medarbetare tvingats genomlida på grund av sitt arbete är fruktansvärt. Vi har genom hela händelseförloppet försökt att stödja och hjälpa den drabbade medarbetaren efter bästa förmåga. Vi beklagar djupt att vår medarbetare inte känner att vårt stöd och engagemang har varit tillräckligt, sa Marie Lundqvist förvaltningschef för socialförvaltningen.

Läs mer:

Domen: Åtta personer friade – tre fällda i tingsrätten

Krisen: Krisen i socialtjänsten – stora problem med personal som slutar