ANNONS

Efter branden: ”Det var som att komma in i kriget”

Några dagar efter branden fick Kajsa Hessel och de andra evakuerade tillgång till sina lägenheter igen, som de tvingades lämna i hast.
Några dagar efter branden fick Kajsa Hessel och de andra evakuerade tillgång till sina lägenheter igen, som de tvingades lämna i hast.
Släckningsarbetet har gett omfattande vattenskador.
Släckningsarbetet har gett omfattande vattenskador.
Morgonens pysselprojekt står kvar som det lämnades.
Morgonens pysselprojekt står kvar som det lämnades.
Nu börjar saneringsarbetet för de 116 boende i flerbostadshuset i Sofia, där det var en storbrand förra lördagen.

Mitt i Södermalm följde med till Kajsa Hessel vars lägenhet totalförstördes i branden.
ANNONS

Klockan var strax efter nio på morgonen när familjen Hessel hörde hur en granne på våningen under ropade att det brann. Kajsa Hessel tog barnen i handen och sprang. Efter att ha bankat på grannarnas dörrar rusade familjen ut på gatan. Iklädda sina pyjamasar såg de hur stora lågor slog upp från taket på huset, i korsningen Bondegatan-Duvnäsgatan.

– Jag hade så många tankar, men ingen som stannade kvar länge. Vi hamnade i som en apati. Att här står vi på gatan utan pengar och utan telefon, vad kommer hända nu, säger Kajsa Hessel.

Plånbok, mobiltelefon, dator, hårdiskar med fotografier, barnens leksaker – allt fanns kvar i lägenheten.

– Jag försökte tänka igenom, vad vi har för grejer som är viktiga. De som jag kunde komma på var barnens gosedjur, och bilderna som vi sparat på en hårddisk. Som jag tror har klarat sig.

Vi möter Kajsa fem dagar efter branden. Hon, maken och en saneringsfirma sorterar och katalogiserar alla saker i lägenheten som luktar starkt av brandrök. Mest förstört blev det i det sammanhängande kök- och vardagsrummet, där många timmars intensivt släckningsarbete från brandmännen fått innertaket att på sina ställen falla in. Små flagor av murbruk täcker större delen av golvet och möblerna.

– Att komma in hit igen efter branden var som att man kom in i kriget. Vi alla klarade ju oss, det är ju bara materiella ting. Men det är ändå saker som man sparat ihop under ett helt liv, säger Kajsa Hessel.

Frukostdisken från branddagen står fortfarande kvar på köksbänken, på bordet ligger barnens vattenfärger framme efter morgonens pysselprojekt och i garderoberna ligger kläderna travade i högar. Allt ligger kvar precis som familjen lämnade det, innan de var tvungna att släppa allt och rusa ut.

Nu bor familjen i en lägenhet som de fått låna av några vänner som är bortresta fram till mitten av juni.

Efter det letar de bostad att hyra runt Sofia, försäkringsbolaget kommer stå för notan.

ANNONS

– För oss ordnar det sig nog, men vi är inte den enda barnfamiljen i huset. Det är inte helt lätt att hitta större lägenheter till familjer i det här området, och man vill inte gärna byta till ny skola och förskola.

116 personer evakuerades från flerbostadshuset. Staden har skyldighet att ta hand om de akuta problemen, men sedan är de upp till varje enskild och respektive försäkringsbolag att hitta en ny boendelösning. Nu när det gått några dagar kan Kajsa inte sluta tänka på hur lyckligt lottade de flesta av oss är i Sverige.

– Att vi har ett samhällssystem som fungerar, vi fick jättebra hjälp efteråt. Att bara släppa allt och rusa ut är ju vad många flyktingar får uppleva varje dag. Och alla har ju inte samma tur att få hjälp med att få ny bostad.

Vad som orsakade branden är fortfarande inte klarlagt. Polisens tekniker gjorde förra veckan flera undersökningar, det finns teorier om hur branden startade men ingen som polisen ännu vill dela med sig av. Avspärrningarna till huset är borta, och de boende har tillgång till sina lägenheter, med undantag för där branden startade och vindsplanet. Fyra personer behövde vård efter rökskador efter branden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.