Efter brösten – nu kommer mustaschbakelsen

Ica Maxis konditor Dragana Galic bakar den nya movemberbakelsen.
Ica Maxis konditor Dragana Galic bakar den nya movemberbakelsen.
Förra månaden gjorde de rosa bröstbakverken succé på Ica Maxi i Botkyrka.

Nu går det återigen att mumsa i sig välgörenhet.

Movemberbakelsen har gjort entré.

Ica Maxis bröstbakelser blev en riktig fullträff, både försäljningsmässigt och på nätet. Under oktober såldes över tusen rosa bakverk till förmån för Rosa bandet och 15 585 kronor samlades in till förmån för Bröstcancerfonden. Bakom idén låg butikschefen Frida Hamrin.

– Vi visste inte hur det skulle gå när vi testade det då. Det var bara tänkt som en rolig grej, men blev en succé, säger Dragana Galic, konditor på Ica Maxi.

Rosa oktober har nu övergått i blå november, eller movember som månaden kallas i välgörenhetskretsar när prostatacancer uppmärksammas. Mustaschkampen är i full gång och många män låter ansiktshåret växa.

Och Ica Maxi vill inte vara sämre denna gång. Med start den 3 november började butiken sälja movemberbakelsen, en blå prinsessbakelse med svart mustasch i marsipan som garnering. Bakverken kommer att finnas i butiken månaden ut.

– Det vore ju diskriminering att inte göra samma sak som för Rosa bandet, säger Dragana Galic.

Nyheten i bageriet lockade många kunders nyfikna blickar, men en viss skepsis mot det blå mustaschprydda bakverket gick att ana. Kanske var det rädsla för att få skäggstrån i munnen eller grädde i mustaschen som fick folk att tveka inför att mumsa i sig välgörenhet på lanseringsdagen.

Ritva Karleskans som på onsdagen var och handlade mat i butiken hyllar bakelsen och hade gärna köpt en, om det inte var för att varken hon eller barnbarnen äter sötsaker.

– Jag äter inte sådant, men det är ett jättebra initiativ. Det har varit tyst om prostatacancer så länge, trots att det är så vanligt. Förhoppningsvis gör det här att fler går och kollar sig, säger hon.

Fakta

Movember är en internationell kampanj för att uppmärksamma och sprida kunskap om prostatacancer och manlig hälsa. För att symbolisera kampanjen, uppmanas män att odla mustasch.

I Sverige uppmärksammas månaden av Prostatacancerförbundet genom Mustaschkampen.

Kampanjen drog i gång den 1 november och pågår året ut. Det går att delta som privatperson, företag eller organisation.