Älvsjögaraget kan få en låst våning

Cykelgaraget i Älvsjö kan bli låst – i alla fall delvis. Våning två kan låsas och avgiftsbeläggas om intresset är tillräckligt stort.
Cykelgaraget i Älvsjö kan bli låst – i alla fall delvis. Våning två kan låsas och avgiftsbeläggas om intresset är tillräckligt stort.
Vill du betala för att slippa cykeltjuvar?
Nu kan delar av Älvsjös cykelgarage bli låst och avgiftsbelagt.
Syftet är att minska stölderna.

Älvsjös cykelgarage har omgärdats av stark kritik – inte minst när det gäller säkerheten. Som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat är garaget ofta utsatt för stölder. Det finns pendlare som inte bara blivit bestulna en gång – utan flera gånger om.

– Jag har blivit kontaktad av cykelpendlande Älvsjöbor som säger att de aldrig skulle våga ställa cykeln i garaget. Om stölderna fortsätter som de har gjort måste man försöka få fram en säkrare parkering, sa Patrik Siverudd (L) ledamot i trafiknämnden till Lokaltidningen Mitt i tidigare i höst.

Han har i en skrivelse uppmanat trafiknämnden att införa samma modell som i Odenplans splitternya garage, där man bara kan komma in om man hyr en plats för cirka 100 kronor i månaden.

Och på trafikkontoret är man öppen för en sådan lösning.

– Om viljan att betala för detta är tillräckligt är det relativt enkelt att stänga till en våning, säger Michael Åhström, handläggare på trafikkontoret.

Sedan i somras finns redan tre så kallade cykelboxar utplacerade på nedre plan i garaget. Där kan man låsa in sin cykel för en hundralapp i månaden. För närvarande är samtliga boxar uthyrda och fem personer köar för en box.

Trafikkontoret skriver: ”Om efterfrågan av cykelboxar ökar markant kan plan 2 inredas som låst cykelgarage och utrustas för ett kontrollerat inträde med månadskort”.

– Vi måste ju ta reda på hur stor betalningsviljan är. Så att inte blir överfullt där det är gratis att parkera, säger Michael Åhström.

I en undersökning om cykelpendling som trafikkontoret gjort uppger 40 procent av de tillfrågade att de är beredda att betala 50 till 100 kronor per månad för ökad säkerhet.

Många cyklister som Lokaltidningen Mitt i talat med tycker också att det borde gå att låsa fast cykeln bättre i Älvsjögaraget. Med ett vanligt bygellås kan man bara låsa fast hjulet – vilket kan vara det enda som finns kvar när tjuven varit framme.

Men det är inget trafikkontoret planerar att göra något åt.

Ärendet om cykelgaraget i Älvsjö kommer upp på trafiknämnden den 20 oktober.